Щраусоподобни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Щраусоподобни
Kasuaris.jpg
Казуари (Casuarius)
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Ave Птици
разред: Struthioniformes Щраусоподобни
Научно наименование
Уикивидове Struthioniformes
Latham, 1790 г.
Обхват на вкаменелости
Щраусоподобни в Общомедия

Щраусоподобните (Struthioniformes) от еволюционна гледна точка, заедно с разред Тинамуподобни са самостоятелна група съвременни птици по отношение на всички останали взети заедно. Теглото им варира от около килограм (Киви) до близо 150 кг (Щраус). Някои изчезнали вече видове са имали особено впечатляващи размери, като например Aepyornis maximus (наричан още Слонска птица или Епиорнис), който е тежал над 450 кг или птицата Моа, висока над 3 метра. Характерна за разреда е вторично загубената способност за полет и закърнелите криле. В конструкцията на скелета се забелязва липсата на така нареченият кил на гръдната кост, характерен за всички останали видове птици и служещ за закрепване на летателната мускулатура. Перата също имат типично устройство, придаващо им изглед на животинска козина.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Срещат се в Африка, Южна Америка, Австралия и островите в югоизточната част на Азия. Обитават разнообразни биотопи, като открити равнини, тропични и екваториални гори.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Предимно растителноядни, но някои видове като кивито например са насекомоядни.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Полигамията е широко застъпена сред Щраусоподобните. Малките се излюпват добре развити и са способни да се придвижват и хранят сами.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Почти всички видове от разреда са с намаляла численост в природата. Щраусът се отглежда със стопанска цел за месо, яйца и кожа.

Списък на видовете[редактиране | редактиране на кода]