Щурм на Измаил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Щурм на Измаил
Руско-турска война
„Превземането на Измаил“, худ. Алексей Кившенко
„Превземането на Измаил“, худ. Алексей Кившенко
Информация
Период 22 декември 1790 г.
Място Измаил, близо до Одеса, дн. Украйна
Резултат Решителна руска победа
Страни в конфликта

Flag of Russia.svg Руска империя

Flag of the Ottoman Empire.svg Османска империя

Командири и лидери

Александър Суворов

Айдозле Мехмет паша

Сили

31 000

35 000

Жертви и загуби

2136 убити
3214 ранени

26 000 убити
9000 ранени

Щурм на Измаил в Общомедия

Щурмът на Измаил се състои на 22 декември 1790 г. след обсада на турската крепост от руски войски, командвани от Александър Суворов, който е победил турците при Кинбурн, при Очаков и при Фокшани. Суворов има 31 000 войници срещу 35 000 турски.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

През 1790 г. Южната армия на Григорий Потьомкин, след поредица победи, достига до Измаил – най-силната крепост на левия бряг на Дунав, укрепена по последните изисквания на крепостното изкуство и считана за непревземаема. Обсадата на Измаил се затяга. Потьомкин предава по-нататъшната обсада на Суворов, който пристига в руския лагер на 13 декември.

Щурмът[редактиране | редактиране на кода]

Надписи: „За отменную храбрость“ на лицевата страна и „Измаил взят декабря 11 1790“ на обратната

В продължение на 8 дни Суворов подготвя войските за щурм, изграждайки ров и вал по подобие на измаилските. Накрая, той изпраща ултиматум до командира на крепостта Айдозле Мехмет паша, изисквайки той да се предаде. След отказа на пашата 22 декември 1790 г., руските войски, командвани от Суворов, започват да бомбардират Измаил, продължавайки до 3 ч. сутринта, а в 5.30 ч. го щурмуват. Руснаците напредват от север, изток и запад и до 8 ч. влизат в града. Руските загуби са 2136 убити и 3214 хиляди ранени. Турците губят 26 000 убити и 9000 пленени. Превземането на Измаил се оказва един от решаващите фактори за победата във войната.

Гордият Измаил падна в нозете на Ваше Императорско Величество“ – донася на императрицата Суворов и същевременно пише до своя фелдмаршал: „Руските знамена са на стените на Измаил!

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Ден по-късно Суворов пристига в Яш, за да докладва на фелдмаршал Потьомкин. При срещата им князът го прегръща и го запитва: „С какво мога да Ви наградя за Вашите заслуги?“. „Не, Ваша светлост, аз не съм търговец и не съм дошъл при Вас да се пазаря. Мен, освен Бог и Всемилостивата Господарка, никой не може да ме награждава!“ – отговорил Суворов. Фелдмаршалът почервенял, замълчал и излязъл[1]. Суворов получава почетното звание „подполковник на лейб-гвардията на Преображенския полк“.

На победата при Измаил е посветен химнът „Гром победы, раздавайся!“, който до 1816 г. е неофициален химн на Руската империя.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Анекдоти за Суворов, изд., Г. Фукс, стр. 162 – 164
     Портал „История“         Портал „История          Портал „Османска империя“         Портал „Османска империя          Портал „Руска империя“         Портал „Руска империя          Портал „Украйна“         Портал „Украйна