Ърнест Клайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ърнест Клайн
Ърнест Клайн, 2017 г.
Ърнест Клайн, 2017 г.
Роден29 март 1972 г. (52 г.)
Професияписател
Националност САЩ
Активен период2009 -
Жанрнаучна фантастика
Темапостапокалипсис
Известни творби„Играч първи, приготви се“

СъпругаКристин О'Кийф Аптовиц (2016- )
Уебсайтwww.ernestcline.com
Ърнест Клайн в Общомедия

Ърнест Кристи Клайн (на английски: Ernest Cline) е американски декламатор, сценарист и писател на бестселъри в жанра научна фантастика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 март 1972 г. в Ашленд, Охайо, САЩ, в семейството на Ърнест Клайн и Фей Уилямс. Има по-малък брат. От малък е запален по научната фантастика, „Междузвездни войни“ и по видео игрите, особено по играта „Black Tiger“.

След гимназията работи като готвач в ресторант за бързо хранене, чистач на риба, консултант във видеотека и техническа поддръжка.

В периода 1997 – 2001 г. е участник в Националния поетичен конкурс като изпълнител и печели през 1998 и 2001 г.

Бидейки голям фен на фантастика пише сценария за филма „Фенове“, който е пуснат през 2009 г. Той представя историята на група приятели, които искат да откраднат записа на филма „Междузвездни войни – Невидима заплаха“, за да го покажат на свой приятел, който е болен от рак и няма да дочака премиерата. Филмът се превръща в култов феномен.

Дебютният му фантастичен приключенски роман „Играч първи, приготви се“ е публикуван през 2011 г. Главният герой Уейд Уотс живее в 2044 г., реалният живот е твърде неприветлив, и той бяга от тягостното ежедневие като прекарва свободното си време в ОАЗИС – вездесъща виртуална утопия, в която можеш да бъдеш всичко в измислената вселена. Създателят на ОАЗИС Джеймс Холидей е вложил в нея няколко маниакално замислени пъзела основани на попкултурата от края на XX век, а според завещанието му, който ги разгадае ще получи огромно богатство и власт. Откривайки първата загадка Уотс предизвиква лавина от конкуренти, които са готови да стигнат до убийство в реалния живот, за да спечелят, а той трябва да намери начин да оцелее. Книгата става бестселър, а още през 2010 г., преди публикацията ѝ, оригиналният сюжет амбицира филмовите компании и те наддават за филмовите права, а писателят е определен за сценарист. Вече се работи по екранизирането на романа от Warner Bros. и режисьора Стивън Спилбърг в едноименен филм с участието на Тай Шеридан, Оливия Кук, Марк Рейланс и Т. Дж. Милър.

През 2015 г. е издаден вторият му роман „Armada“, който също става бестселър и е предпочетен за екранизиране от „Юнивърсъл Студиос“.

През 2016 г. се жени за писателката Кристин О'Кийф Аптовиц, с която се запознава през 1998 г. на Националния поетичен конкурс.

Ърнест Клайн живее със семейството си в Остин, Тексас.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Armada (2015)
    Армада, изд.: „Интенс“, София (2020), прев. Катя Перчинкова

Серия „Играч, приготви се“ (Ready Player)[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ready Player One (2011) – награда „Прометеус
    Играч първи, приготви се, изд.: „Интенс“, София (2015), прев. Катя Перчинкова
  2. Ready Player Two (2020)

Разкази[редактиране | редактиране на кода]

  • The Omnibot Incident (2014)

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • The Importance of Being Ernest (2006)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]