Ърнест Кодман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ърнест Кодман
американски лекар

Роден
Починал
23 ноември 1940 г. (70 г.)

Религияатеизъм
Националност САЩ
Учил вМедицинско училище на Харвард
Харвардски университет
Харвардски колеж
Медицина
ОбластМедицина, хирургия, клиничен одит
Работил вМасачузетска обща болница
Харвардски университет
Известен сустановяване на крайните резултати от медицинското лечение

Доктор мед. Ърнест Еймъри Кодман e американски хирург пионер.

Има принос в анестезиологията, радиологията, операцията на язва на дванадесетопръстника, ортопедичната онкология, хирургията на рамото и изучаването на резултатите от медицинското лечение[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 30 декември 1869 година в Бостън, Масачузетс, САЩ. Завършва Медицинското училище на Харвард през 1895 г. и изпълнява длъжност на стажант-лекар в Масачузетската обща болница. Той се присъединява към хирургичния екип на Масачузетската болница и става член на факултета на Харвард. Но през 1914 болницата му отказва да даде поле за осъществяване на неговото изследване за оценяване на компетентността на хирурзите и той дори губи своите привилегии на член от екипа. Д-р Кодман открива своя собствена болница (която нарича „Болница на крайните резултати“), за да осъществи измерването на представяното лечение и на целите за подобряването му, които той смята за важни. За да подкрепи своята „теория за крайния резултат“ д-р Кодман прави публични крайните резултати от леченията в неговата собствена болница в публикувана частно книга „Изследване на болничната ефективност“ (A Study in Hospital Efficiency). От 337 пациенти, които са изписани между 1911 и 1916 г. д-р Кодман записва и публикува 123 грешки.

Д-р Кодман има интереси в областта на качеството на здравеопазването, което го кара да застане начело на субсидирането на Американския колеж за хирурзи и неговата Програма за болнична стандартизация. Второто в крайна сметка се превръща в Съвместна комисия по акредитация на организациите в здравеопазването в САЩ.

Кодман също така е пионер в областта на публичното здраве, изучавайки резултатите от болничното лечение и опитвайки се да определи как те могат да бъдат подобрени. Кодман пише:

Ние вярваме в задължението на всяка болница да установи система, към която трябва да се придържат здравните работници, така че доколкото е възможно резултатът от всеки отделен случай да е на разположение по всяко време за разследване от членовете на екипа, попечителите или администрацията, или от други опълномощени следователи или статистици.

Умира на 23 ноември 1940 година на 70-годишна възраст.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

През 1996 г., в памет на д-р Кодман, Съвместната комисия публикува книгата „Кодман: Изследване на болничната ефективност“ („Codman: A Study in Hospital Efficiency“). Комисията също така учредява награда „Ърнест Кодман“ за използването на измервания на резултатите като средство за подобряване на качеството и сигурността на грижата за пациента.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Беруик, Кодман и реториката на битката: коментар / Berwick D. M. „E. A. Codman and the rhetoric of battle: a commentary.“ Milbank Quarterly, 67(2): стр. 262 – 267, 1989.15

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]