Ърнест Кодман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ърнест Кодман
американски лекар

Роден
Починал
23 ноември 1940 г. (70 г.)
Националност американска
Медицина
Област Медицина, хирургия, клиничен одит
Образование Харвардски университет
Работил в Масачузетска обща болница
Харвардски университет
Известен с Установяване на крайните резултати от медицинското лечение.

Д-р Ърнест Еймъри Кодман (30 декември 186923 ноември 1940) e бостънски хирург пионер, който има принос в анестезиологията, радиологията, операция на язва на дванадесетопръстника, ортопедичната онкология, хирургия на рамото и изучаване на резултатите от медицинското лечение [1].

Кодман е роден в Бостън, Масачузетс. Той завършва Медицинското училище на Харвард през 1895 г. и изпълнява длъжност на стажант-лекар в Масачузетската обща болница. Той се присъединява към хирургичния екип на Масачузетската болница и става член на факултета на Харвард. Но през 1914 г. болницата му отказва да даде поле за осъществяване на неговото изследване за оценяване на компетентността на хирурзите и той дори губи своите привилегии на член от екипа. Д-р Кодман открива своя собствена болница (която той нарича „Болница на крайните резултати“), за да осъществи измерването на представяното лечение и на целите за подобряването му, които той смята за важни. За да подкрепи своята „теория за крайния резултат“ д-р Кодман прави публични крайните резултати от леченията в неговата собствена болница в публикувана частно книга „Изследване на болничната ефективност“ (A Study in Hospital Efficiency). От 337 пациенти, които са изписани между 1911 и 1916 г. д-р Кодман записва и публикува 123 грешки.

Д-р Кодман е имал интереси в областта на качеството на здравеопазването, което го кара да застане начело на субсидирането на Американския колеж за хирурзи и неговата Програма за болнична стандартизация. Второто в крайна сметка се превръща в Съвместна комисия по акредитация на организациите в здравеопазването в САЩ.

Кодман също така е пионер в областта на публичното здраве, изучавайки резултатите от болничното лечение и опитвайки се да определи как те могат да бъдат подобрение. Кодман пише: „Ние вярваме в задължението на всяка болница да установи систеа, към която трябва да се придържат здравните работици, така че доколкото е възможно резултатът от всеки отделен случай да е на разположение по всяко време за разследване от членовете на екипа, попечителите или администрацията, или от други опълномощени следователи или статистици.“

През 1996 г. в памет на д-р Кодман Съвместната комисия публикува книгата „Кодман: Изследване на болничната ефективност“ („Codman: A Study in Hospital Efficiency“), Комисията също така учередява Награда Ърнест Е. Кодман за използването на измервания на резултатите като средство за подобряване на качеството и сигурността на грижата за пациента.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Беруик, Кодман и реториката на битката: коментар / Berwick D. M. „E. A. Codman and the rhetoric of battle: a commentary.“ Milbank Quarterly, 67(2): стр. 262-267, 1989.15

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]