Юрий Вичев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ЮРИЙ ВИЧЕВ)
Юрий Вичев
български диригент
Роден
Починал
7 януари 2012 г. (85 г.)

Юрий Томов Вичев е български самодеен диригент.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 септември 1926 година в град Шумен, починал на 7 януари 2012 г. Още като ученик създава и ръководи театрално-музикална трупа при читалище „Напредък“ в Шумен – 1943 г. Тази трупа е създадена с цел подпомагане възстановяването на изгорялата църква „Св. св. Три Светители“. Оркестърът, който е бил основният компонент на трупата, е съставен от любители –оркестранти, болшинството от които са били ученици в последните класове на гимназията. Репертоарът на състава в началото е бил съставен предимно от народна музика и популярни шлагери. Впоследствие по примера на популярния по това време „Джаз Овчаров“ съставът се оформя като поп, с преобладаващи чужди и наши шлагери, както и джазови пиеси под името „Джаз Чайка“. Част от музикалните номера са били композирани или аранжирани от Юрий Вичев. Освен концертите в Шумен, съставът е гостувал с успех в градовете Нови пазар, Каспичан, Търговище, Смядово, Попово и др.

Участници в поп оркестъра „Джаз Чайка“ са шуменци, някои от които стават известни личности в обществения и музикалния живот на града и страната. Съставът е бил от 14 – 15 оркестранти: цигулки, тромпети, кларинет, тромбон, контрабас, акордеони, китари и ударни инструменти. Диригент на оркестъра е Юрий Вичев – бъдещ диригент на хорове и оркестри към Народно военно медицинско училище – София и към Общовойскова болница – сега Висш медицински институт-София.

Постановчик-сценарист е Милко Великов – бъдещ архитект и заместник кмет на Шумен.

В състава на оркестъра са участвали:

„Джаз Чайка“ съществува до края на 1945 година. След тази година оркестърът окончателно преустановява дейността си, тъй като по-голямата част от участниците му завършват гимназия и е трябвало да отбият военната си служба.

След завършване на средното си образование, Юрий Вичев отбива военната си служба в Народно военно медицинско училище в София. Още като курсант, той създава и дирижира хоров колектив от курсанти, с който ежегодно участва в организираните фестивали между военните училища и получава отлични резултати, множество награди, почетни знамена и персонални оценки. В репертоара на хора влизат и песни, които той е композирал и са се изпълнявали с успех както в строя така и на концертния подиум. Една от неговите песни – „Марш на НВМедУ“ е посветена на училището. Хорът е изпълнявал част от програмата си и в Радио София. Под ръководството на Вичев се сформира и естраден оркестър от музикални таланти сред курсантите – певци и инструменталисти, които се изявяват в хумористични фарсови постановки. Участва с успех в концертни програми и фестивали, на които печели награди.

През годините /1953 – 1956/ вече като офицер в НВМедУ, създава смесен хор към Общовойсковата болница наброяващ 100 души от курсанти и медицински сестри, който е отличен за „първенец“ между хоровете към тиловите поделения на БНА. Междувременно, той дирижира и хорове и вокални групи към различни ведомства в София.

Юрий Вичев продължава да се интересува активно от музикалните събития в Шумен, още повече, че негова сестра е проф. Венета Вичева – дългогодишен диригент на хоровете „Родни звуци“ и „Бодра песен“. Винаги присъства на изявите на хоровете, които следи с интерес и много компетентно и точно преценява постиженията им. Тази близост поражда у него желание да поздрави диригента и хористите на хор „Родни звуци“ по случай 100 години от основаването на хора /1998/с „Възпев на „Родни звуци“, с който той изненадва юбилярите, а те изпълняват неговия възпев с голям успех на юбилейното си честване. От тогава този възпев се изпълнява винаги в началото на концертите, посветени на кръгли годишнини на хора. За детския хор „Бодра песен“ е написал песен, която се изпълнява за първи път от хора през 2010 г. Песента отразява камбанния звън на камбаните на църквата „Св. св. Три Светители“ в Шумен.

Синът му, Томислав Вичев, е пианист и публицист.