Югоизточна Азия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Southeast Asia (orthographic projection).svg

Югоизточна Азия е регион в Азия, разположен на юг от Китай, на изток от Индия, на северозапад от Австралия и на запад от Нова Гвинея.[1] Това е регион, който се отделя освен от чисто географска и от геологична гледна точка. Югоизточна Азия се дели на два подрегиона - континентална част и островна част. Континенталната заема п-в Индокитай и п-в Малака, а островната - най-големия в света Малайски архипелаг. Последният обхваща едни от най-големите острови на Земята - Нова Гвинея, Борнео, Суматра, Сулавеси, Ява и др., като Нова Гвинея единствена от големите острови не спада към Югоизточна Азия, а към Океания.

Страни[редактиране | редактиране на кода]

Континентална Югоизточна Азия включва:

Островна Югоизточна Азия включва:

Малайзия принадлежи и на двата подрегиона, тъй като западната ѝ част е разположена на п-в Малака, а източната на остров Борнео.

Биволите са сред най-често отглежданите домашни животни в Югоизточна Азия. В природата в тази част на Азия живеят и диви биволи.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Югоизточна Азия има изключително разнообразен релеф. Тук има както големи низини и долини, като тези около реките Менам (Тайланд) и Иравади (Мианмар) и източните части на Суматра, така и високи планини и дълги планински системи, а също и вулкани. Малайският архипелаг е зона на активен вулканизъм. Тук има над 140 действащи вулкана, повече откъдето и да е по света. Само в Индонезия броят на действащите вулкани е 128. Освен това вулканите от тази част на света са и най-мощни. Най-емблематичен е случаят с вулкана Кракатау на едноименният остров, чието изригване през 1883 г., един от най-големите катаклизми в човешката история или на вулкана Тамбора на остров Сумбава, който през 1815 г. е изхвърлил рекордно количество вулканични материали.

Югоизточна Азия притежава и изключително богата флора и фауна, една от най-разнообразните на нашата планета. В този регион се срещат уникални растителни и животински видове, които не се срещат в други части на Азия и дори на света. Тук има голям брой ендемити, особено на островите. Значителна част от Югоизточна Азия е заета от дъждовни екваториални и тропични гори.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Типични за Югоизточна Азия са мусоните, периодични ветрове, които носят огромни количества валежи. На п-в Индокитай климатът е субекваториален. Температурите са високи през цялата година (30 - 36 °С), а валежите са разпределени в два периода на годината - сух и влажен. Когато по време на зимата в северното полукълбо, азиатският континент се охлажда, точката на ниското налягане се намира на юг, което води до промяна на атмосферната циркулация и поради това въздушните маси са насочени от сушата към морето (сух сезон). Когато континентът обаче се затопли през пролетта, въздушните маси сменят посоката си и носят обилни валежи, тъй като посоката им е от морето към сушата. В района на екватора обаче, където е разположен Малайският архипелаг, климатът е екваториален и валежите са обилни през цялата година. Влиянието на мусоните тук, за разлика от Индокитай е незначително.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]