Южноамерикански кондор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Южноамерикански кондор
Vultur gryphus -Doué-la-Fontaine Zoo, France-8a.jpg
женски кондор в зоопарка Doué-la-Fontaine, Франция
Condor pearched - panoramio.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Incertae sedis Спорен
семейство: Cathartidae Амеркански лешояди
род: Vultur Андски кондори
вид: Vultur
gryphus
Южноамерикански
кондор
Научно наименование
Уикивидове Vultur gryphus
Linnaeus, 1758 г.
Синоними
  • Vultur fossilis Moreno & Mercerat, 1891
  • Vultur patruus Lönnberg, 1902
  • Vultur pratruus Emslie, 1988 (lapsus)
Разпространение[1]
AndeanMap.png
Обхват на вкаменелости
Южноамерикански кондор в Общомедия
Южноамерикански кондор

Южноамерикансият кондор (Vultur gryphus), или още андският кондор е голяма птица, срещаща се по протежението на Андите, от Венецуела на север чак до Огнена земя на юг. В зависимост от обитанието често кондорът е наричан колумбийски, боливийски, перуански, чилийски и т.н.

Размери и външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Южноамериканският кондор достига до над 1 метър дължина и между 10 и 15 кг. а размахът на крилете му – до впечатляващите 310 – 330 cm.

Характерна за тези птици е черната окраска на перата, с изключение на по едно бяло петно на двете крила и „якичката“ на врата им. При мъжките екземпляри се наблюдава наличие на месест гребен над човката. При възрастните птици той достига до 5 cm. височина.

Продължителността на живота при южноамериканския кондор е между 50 и 70 години.

Местообитание и особености на поведението[редактиране | редактиране на кода]

Кондорите живеят на голяма височина, обикновено между 3000 и 5000 m. По-често се среща на юг от Перу и в Патагония, където гнезди по хребетите на Андите. Най-често кондорите живеят по двойки, но се срещат и групи до 10 екземпляра.

Интересна особеност на тази птица е, че тя е сред най-високо летящите видове. За него е съвсем нормално да лети на над 5000 m височина, а немският учен Александър фон Хумболт твърдял, че е забелязвал кондор на около 7000 m височина.

Характерен за тези птици, както и за повечето лешояди, е реещият полет, при който те оглеждат скалите в търсене на мърша.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Андските кондори стават полово активни на около 5 – 6-годишна възраст. Те образуват двойки, които се запазват доживот. Женската снася едно или две яйца на всеки две години, тъй като отглеждането на малките кондорчета е продължително и трудно. Ако едно от яйцата бъде изгубено, женската снася още едно на негово място. Първоначално малките са кафеникави, а „якичката“ им е черна и започват да придобиват характерните за възрастните цветове след една година.

В южноамериканската култура[редактиране | редактиране на кода]

Кондорът се е превърнал в национален символ на Перу, както и на някои други страни от региона. Присъства в гербовете на Боливия, Чили, Еквадор и др. Тази величествена птица присъства в множество песни, легенди и приказки на южноамериканските народи.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Vultur gryphus. // Червен списък на застрашените видове 2006. IUCN, 2004. Посетен на 23 септември 2007. (на английски)