Юкон (територия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Юкон.

Разположение на Юкон на картата на Канада

Ю̀кон (на английски: Yukon) е федерална територия в Северна Канада.

Намира се в крайния северозапад на страната. Формата на територията напомня правоъгълен триъгълник с граници Аляска (на запад), Северозападни територии (на изток), Британска Колумбия (на юг) и морето Бофорт (на север).

Едноименната река Юкон преминава през значителна част от територията, като богатството от водни ресурси се допълва и от няколко други реки - Стюърд, Пийл и особено в Южен Юкон, както и от много големи алпийски езера, които се пълнят от топенето на ледниците - Алтин, Тагиш, Марш. Има и няколко национални парка, като Националният парк-резерват „Клуан“ е под закрилата на ЮНЕСКО като обект на световното природно наследство.

Планинският връх Лоуган (5959 m) е най-високият в Канада и вторият по височина в Северна Америка.

Климатът в Юкон е арктичен в най-северната част, субарктичен в централната част между Уайтхорс и Олд Кро и умереноконтинентален на юг от Уайтхорс и близо до Британска Колумбия.

Има площ от 482 443 квадратни километра и население от около 31 000 души. Столицата му е Уайтхорс с население 23 272 души.

Официални езици[редактиране | редактиране на кода]

Официалните езици в Юкон са 2 – английски и френски, единствените, които се използват в съда. Малък процент от населението говори аборигенски диалекти, някои от които са много редки.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Традиционно федералната територия е място за добив на сребро, олово, цинк, мед и злато. След като правителството придобива територията от Хъдсънс Бей Къмпани през 1870 г. и я отделя от Западните територии през 1898 г., хилядите придошли златотърсачи правят наложително обособяването на района като административна единица. Това е интересен период в историята, обрисуван в творби на Робърт Сървис и Джек Лондон, а по-късно и в други произведения на изкуството. Спомените от годините на Златната треска (1897 – 1899), Клондайк и първите години от създаването на Канадската кралска полиция, обезсмъртена също в произведения на изкуството – филми, комикси, комедийни шоута, са понастоящем основните причини за туризъм в региона.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Природните красоти и местата за развлечение, необятните възможности за ски-спорт, лов, риболов и водни спортове правят туризма втория по важност сектор в икономическо отношение. Наблюдаването на природата и животинския свят в непосредствена близост кара много туристи да превърнат това в хоби. Освен това географската ширина позволява наблюдаването на Северното сияние.

Популярна култура[редактиране | редактиране на кода]

Спортът е област, в която аборигенското начало проличава най-много. Модерният комикс-герой Юкон Джак е обрисуван като героичен абориген.

Актьорът Лесли Нилсен е роден в Юкон.