Юнас Хасен Кемири

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юнас Хасен Кемири
шведски писател и драматург
През 2014 г.
През 2014 г.

Роден
27 декември 1978 г. (40 г.)
Националност Флаг на Швеция Швеция
Литература
Период 2003–
Жанрове роман, пиеса
Известни творби „Едно око червено“ (2003)

Уебсайт
Страница в IMDb
Юнас Хасен Кемири в Общомедия

Юнас Хасен Кемири (на шведски: Jonas Hassen Khemiri) е шведски писател и драматург, роден на 27 декември 1978 г. в Стокхолм в семейството на тунизийски имигрант и шведка. Завършва литература в Стокхолм и Международна икономика в Париж. Нетрадиционният език, на който пише, и темите, които засяга, привличат огромен брой читатели в Швеция и в чужбина, където младият автор вече е преведен на различни езици.

Кемири израства в семейство, където се срещат две култури и се говорят три езика — шведски, арабски и френски. За него езикът и етническата принадлежност са неделими част от човека, но не могат и не е нужно да бъдат описвани еднозначно и категорично.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Дебютният роман на автора „Едно око червено“ (Ett öga rött) излиза през 2003 г. и бързо печели популярност. Преведен е на няколко езика и са продадени повече от 200 000 копия. Романът е поставян в Швеция, а екранизацията му излиза през 2007 г. Критиката го посреща разпалено най-вече заради езика, с който Кемири борави. Той пише на имигрантски шведски, което разбира се е доста далече от нормата и предизвиква силни реакции.

На среща в гимназия в Стокхолм, януари 2016 г.

Три години по-късно, през 2006 г., излиза следващият роман на Кемири – „Монтекор — един уникален тигър“ (Montecore — ett unikt tiger) с доста силни автобиографични мотиви. В нея един син разказва на смесица от шведски, арабски, френски и „кемирски“ за баща си, за живота му на емигрант, чужденец в новата си страна и известен фотограф. За романа Кемири получава наградата на Шведското радио и е номиниран за наградата „Аугуст“ (на името на Аугуст Стриндберг).

През 2009 г. писателят издава „Инвазия“(Invasion) – сборник с разкази, хроники и 2 пиеси. „Инвазия!“ е дебютната пиеса на Кемири. Премиерата ѝ е в Стокхолм, а след това е поставяна и в Германия, Великобритания, Франция, Норвегия. В „Пет пъти Бог“ (Fem gånger Gud), втората пиеса от сборника, на всеки от петимата герои се дава възможност да изиграе Господ. Това е история за мечтата, която става реалност, когато ролята се слее с идентичността.

Премиерата на последната пиеса на Кемири „Ние, които сме сто“ (Vi som är hundra) е през септември 2009 г. в Гьотеборг.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]