Юна Зарай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Юна Зарай (singer))
Юна Зарай
Родена
14 ноември 1986 г. (37 г.)

Религияислям
Активен периодот 2006 г.
Семейство

Уебсайтwww.yunamusic.com

Юналис бинти Мат Зара'ай (Yunalis binti Mat Zara'ai; Jawi: يوناليس بنت مد ظراعي; родена на 14 ноември 1986 г.), известна под псевдонима Юна, е малайзийска певица и композиторка.

Първоначално Юна става популярна, след като музиката ѝ, качена в Myspace, събира над 1 милион прослушвания. Този онлайн успех привлича вниманието на разни лейбъли към нейната музика и в началото на 2011 г. тя подписва договор с Fader Label.

Сред най-известните ѝ песни е сингъла Crush, дует с Ъшър. Crush достигна номер 3 в американската класация за R&B на Billboard Adult R&B chart.

Родена е в Алор Сетар, Кедах, Малайзия на 14 ноември 1986 г. Родителите ѝ произхождат от Перак. Баща ѝ с юрист и работи във върховния съд на Джохор Бахру, а майка ѝ е пенсионирана учителка по химия.

Юна започва да пише песни на 14-годишна възраст. Скоро след това започва да се учи да свири на китара. За първи път излиза на сцена по време на обучението си в юридическия факултет. Записва дебютен албум в Малайзия през 2008 г., с който печели 5 номинации за малайзийските музикални награди. Печели 4 от тях, включително за най-добър нов изпълнител и най-добра песен.

Придобива степен бакалавър по теория и философия на правото през 2009 г.

За свои музикални влияния Юна е посочила „Колдплей“ и Боб Дилън. В тийнеджърските си години е слушала The Cardigans, Fiona Apple и Garbage.[1]

По време на музикалната си кариера Юна си сътрудничи с много известни изпълнители, включително Ъшър, Тайлър /Криейтър, Epik High,[2] Джи-Ийзи, Джей Парк, Йене Айко и други.

По време на проект на Yonder Music през 2015 г. Юна презаписва малайската песен Kau Ilhamku заедно с малайзийски и индонезийски изпълнители като Афганя Реза, Назрил Ирхам, Cita Citata, Елизабет Тан, Джаклин Виктор, Джо Флизув, Man Bai и Сити Нурхализа. [3]

Юна е мюсюлманка.[4] Относно хиджаба си казва следното: „Когато започнах да правя музика, вече бях започнала да нося хиджаб. Хората естествено очакваха да се променя и да захвърля настрани тази част от живота си, за да бъда поп звезда. Но всъщност исках да правя музика, а не да бъда поп звезда. Винаги ще има хора, които няма да се съгласяват с това, което правя сега, но съм щастлива „тук и сега“. Аз съм мюсюлманка и не се опитвам да го скрия. Също така съм момиче, което обича музиката и това също не се опитвам да скрия.“.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Международни студийни албуми
Малайзийски албуми
  • Decorate (2010)
  • Terukir di Bintang (2012)
  • Material (2015)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]