Юрий Истомин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юрий Истомин
Лична информация
Роден
Юрий Василиевич Истомин
3 юли 1944 г.
Починал6 февруари 1999 г. (54 г.)
Ръст171 см
Постдесен защитник
Юношески отбори
Авангард Харков
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
1963
1964 – 1965
1966 – 1974
1975
Авангард Харков
СКА Киев
ЦСКА Москва
СК Луцк
?
?
207
?
(?)
(?)
(1)
(?)
Национален отбор
1967 – 1972 СССР34[1](0)
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства .

Юрий Истомин (на руски: Юрий Истомин) е съветски футболист. Почетен майстор на спорта на СССР (1992).

Клубна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Истомин е юноша на Авангард Харков. През 1964 г. е повикан в армията и преминава в СКА Киев, където прекарва 2 сезона. Междувременно записва мачове за Б отбора на Украинска ССР. Към талантливия защитник по това време проявяват интерес ЦСКА (Москва) и Динамо (Киев). По разпоредба на генералния щаб е пратен в московския клуб.

Под ръководството на Сергей Шапошников се утвърждава на десния фланг на отбраната, заменяйки Владимир Пономарьов на поста. През 1970 г. става шампион на СССР. След края на сезона е избран в отбора на годината в списъка „33 най-добри футболисти“. По време на престоя си в ЦСКА попада под номер 2 в същия списък още 4 пъти. През 1972 г. става майстор на спорта по международна класа. След като напуска ЦСКА през 1974 г. играе известно време за СК Луцк.

Национален отбор[редактиране | редактиране на кода]

Многократно получава повиквателни за националния отбор на СССР, като първата е през 1967 г. Участва в Европейското първенство през 1968 г., като във финалния етап изиграва пълни мачове и в 1/2-финала срещу Италия, в мача за трето място с Англия. Пропуска Световното първенство през 1970 г. поради контузии предишния сезон. През 1972 г. става сребърен медалист на Европейското първенство и бронзов медалист на Летни олимпийски игри.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Отборни[редактиране | редактиране на кода]

ЦСКА Москва

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Истомин, Юрий Васильевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​