Юрий Романенко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юрий Романенко
съветски космонавт
USSR Stamp 1978 Salyut6 Cosmonauts.jpg
Информация
Роден1 август 1944 г. (78 г.)
Колтобановски, СССР
Националноструснак
Друга професияпилот
Престой в космоса430 дни 18 часа 21 мин
СелекцияГрупа ЦПК-5/ВВС-5
МисииСоюз 26, Союз 38,
Союз ТМ-2
Емблема на мисиятаSoyuz38 patch.png
Юрий Романенко в Общомедия

Юрий Викторович Романенко е 42-ри космонавт на СССР/Русия и 85-и в света, 2 пъти „герой на Съветския съюз“ (16 март 1978 и 26 септември 1980).

Роден е на 1 август 1944 г. в с. Колтобановски, Оренбургска област, Русия. След завършване на средното си образование през 1962 г. постъпва в Черниговското военно авиационно училище. След неговото завършване остава инструктор там. Приет в отряда на космонавтите през 1970 г.

Първи космически полет[редактиране | редактиране на кода]

Първият си космически полет извършва през 1977 г. с космическия кораб Союз 26 и орбиталната станция Салют-6 като командир на кораба, заедно с Георгий Гречко. По време на полета има едно излизане в открития космос с продължителност 1 час и 28 минути. Завръщането на Земята става със спускаемия апарат на космическия кораб Союз 27. Полетът продължава 96 денонощия 10 час и 7 секунди. За успешното завършване е удостоен със званието „Герой на Чехословакия“, първото от двете „Герой на СССР“ и много други награди.

Втори космически полет[редактиране | редактиране на кода]

През 1979 г. Юрий Романенко е бил командир на дублиращия екипаж на кораба Союз 33, заедно с българския космонавт Александър Александров. През 1980 г. осъществява втория си космически полет като командир на космическия кораб Союз 38, съвместно с Арналдо Мендес от Куба. Този полет е с продължителност 7 денонощия 20 часа 43 минути и 24 секунди. След този полет става „Герой на Куба“, за втори път „Герой на Съветския съюз“, втора „Златна звезда“ и др.

Трети космически полет[редактиране | редактиране на кода]

Третия полет протича от 5 февруари до 29 декември 1987 г. В този полет Ю. Романенко е командир на основната експедиция на орбиталния комплекс Мир. Космическия полет към комплекса започва с космическия кораб Союз ТМ-2, заедно с бординженера Александър Лавейкин. С него работят в орбита до юли, когато Лавейкин е сменен от дошлия с посетителската експедиция със Союз ТМ-3 Александър Александров. Това е първата частична смяна на основния екипаж на орбитална станция в историята на космонавтиката. По време на полета извършил три излизания в открития космос с обща продължителност 8 часа и 48 минути. Завръщането на Земята става със спускаемия апарат на космическия кораб Союз ТМ-3 заедно с А. Александров и Анатолий Левченко, пристигнал на станцията със Союз ТМ-4. Общата продължителност на полета е 326 денонощия 11 часа 37 минути 59 секунди. Този полет е с рекордна продължителност и е подобрен в края на следващата година.

След този полет е награден с трети орден „Ленин“ и е удостоен със званието „герой на Афганистан“. От отряда на космонавтите излиза на 11 октомври 1988 г.

Синът му е комонавтът Роман Романенко.

Източници[редактиране | редактиране на кода]