Юрий Соломонов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юрий Соломонов
руски физик
Роден: 3 ноември 1945 г. (73 г.)

Юрий Семьонович Соломонов (на руски: Ю́рий Семёнович Соломо́нов) е руски учен и конструктор на ракетна техника за военни цели. Генерален конструктор и директор на Московския институт по топлотехника през периода 1997—2009 г. Академик на Руската академия на науките (от 2006 г.), доктор на техническите науки, професор. Лауреат на Държавна премия на СССР.

Член на Висшия Съвет на партията "Единна Русия".

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Юрий Соломонов завършва Московския авиационен институт през 1969 г. През 1969-1971 г. е на военна служба в Стратегическите ракетните войски на СССР с чин лейтенант. От 1971 г. работи в Московския институт по топлотехника на различни длъжности — от инженер до генерален конструктор и директор на института (1997-2009). Участва в разработването на ракетните системи РТ-21М, РТ-2ПМ, РТ-2 Топол М. Ръководител на разработката на ракетната система с мобилно — морско (на подводни лодки) базиране - Р-30 Булава.

След провала на единадесетия пробен пуск на ракета "Булава" от ядрената подводница Дмитрий Донски на 15 юли 2009 г. подава оставка като генерален конструктор и директор на Московския институт по топлотохника.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]