Юрий Кримов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Юрий С. Кримов)
Юрий Кримов
ПсевдонимЮрий Кримов
Роден19 януари 1908 г. (стар стил)
Починал20 септември 1941 г. (33 г.)
край Киев, СССР
Професияписател
Националност СССР
Активен период1938-1941
Жанрсъвременен роман
Направлениесоциалистически реализъм
Известни творбиТанкер „Дербент“
НаградиОрден Червено знаме на труда
Юрий Кримов в Общомедия

Юрий Соломонович Кримов (на руски: Крымов), с истинска фамилия (по майка) Беклемишев, е руски съветски романист в жанра съвременен социалистически роман. Загива като военен кореспондент.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Беклемишев е роден на 6 януари 1908 г. в Санкт Петербург, Руска империя, в семейството на литературните деятели издателя Соломон Копелман и писателката Вера Беклемишева. През 1930 г. завършва Физико-математическия факултет на Московския университет.

След дипломирането си работи на строителството на радиостанция и на нефтен танкер в Каспийско море, а от 1935 г. е на научна работа.

През 1938 г. е публикуван романът му „Танкер „Дербент“ под псевдонима Юрий Кримов. Главни герои са моряците и ръководството на танкера, които не са дисциплинирани и не изпълняват трудовите си норми. Под въздействието на комуниста механика Басов колективът се сплотява и постига успехи, а впоследствие и помага на своите конкуренти от социалистическото съревнование.

През 1940 г. по романа е заснет черно-бял игрален филм. По идеологически съображения, заради изобразяването на разпуснатостта на екипажа, филмът е пуснат на екран през юли 1941 г.

Писателят се записва като доброволец за фронта след нападението на Германия върху СССР на 22 юни 1941 г. Става военен кореспондент в 26-а армия на Югозападния фронт. Убит е край Киев при Битката за Киев на 20 септември 1941 г.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Подвиг (публикуван 1961)
  • Танкер „Дербент“ (1938)
    Танкер „Дербент“, изд. „Средец“ (1945), прев. Георги Ковачев
    Танкер „Дербент“, изд.: Народна култура, София (1974), прев. Лилия Илиева
  • Инженер (1941)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 1941 Танкер „Дербент“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Крымов, Юрий Соломонович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​