Юрий Яковлев (актьор, 1888 – 1938)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За други личности с това име вижте Юрий Яковлев.

Юрий Дмитриевич Яковлев
драматичен артист и режисьор
Роден
1888 г.
Починал
17 март 1938 г. (50 г.)
Семейство
СъпругаЖана Сладкарова-Яковлева
ДецаЮрий Юриевич Яковлев

Юрий Дмитриевич Яковлев е театрален актьор и режисьор от руски произход, който с дейността си в България допринася за утвърждаването на българското театрално изкуство и режисура.

Не е известна точната рождена дата на Яковлев. В родния си град Одеса следва правни науки, но от 1908 година започва да играе на театралните сцени в Одеса, Киев, Харков, Москва, Самара, Тбилиси и др. Прави първите си постановки като режисьор в Киев през 1914 – 1919 година.

През 1920 година гостува с руска трупа в България и приема отправената му покана да остане като режисьор на оперетния театър „Ренесанс“. През 1922 година е режисьор на Народния театър в София. Някои от най-популярните му постановки там са:

Между 1923 и 1933 година Яковлев е в Рига, където взима участие в основаването на руски драматичен театър. Женен за оперната певица Иванка (Жана) Сладкарова. През 1930 г. в Рига се ражда и синът му, актьорът Юрий Юриевич Яковлев, който учи и работи в България.

След завръщането си в България, Ю. Д. Яковлев поставя оперети и пиеси на сцените на Кооперативния театър и оперетния театър „Ангел Сладкаров“, но основно гастролира с трупи в театрите в Пловдив, Варна и Бургас. Умира на 50 години, след като на връщане от поредната си постановка в Бургас, влакът на Яковлев остава повече от 24 часа в огромна преспа. Прибирайки се в София, Яковлев получава инфаркт.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедия България, том 8, Издателство на БАН, София, 1996