Юрски парк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Джурасик парк.

Джурасик Парк
Jurassic Park
АвторМайкъл Крайтън
Първо издание1990 г.
 САЩ
ИздателствоAlfred A. Knopf
Оригинален езикАнглийски
ЖанрНаучна фантастика, ужаси, трилър
ISBNISBN 0394588169
Джурасик Парк в Общомедия

Юрски парк (известен още и като Джурасик парк; на английски: Jurassic Park) е научно-фантастичен роман, написан от Майкъл Крайтън. Той използва математическата концепция за теорията на хаоса за да обясни провала на увеселителен парк, в който има генетично пресъздадени динозаври. През 1993 година Стивън Спилбърг адаптира романа в блокбъстъра Джурасик парк. Продължението на книгата „Изгубеният свят“, издадена през 1995, също е филмирана от Спилбърг през 1997 година.

В различни български преводи заглавието на романа се среща по два начина – Юрски парк - тоест зоопарк от втория период от ерата на динозаврите (мезозойската ера) и „Джурасик парк“.

Любопитно: През 1989 г. българският писател Петър Бобев издава романа си „Каменното яйце“ (основан върху собствения му разказ „Ужасният гущер“ от 1983 г.), който изглежда като 95-процентов първообраз на фабулата и сюжета на „Юрски парк“. Още по-интересното е, че относно точния начин за възраждане на динозаврите в двете произведения, идеята на Петър Бобев изглежда научно по-издържана от версията на Крайтън.