Юстина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Юстина (Justina; † 388) e втората съпруга на римския император Валентиниан I (364–375) и майка на Валентиниан II (375–392).

Дъщеря е на Юст, управител на Пиценум и е сестра на Констанций и Цереалис. Внучка е на Ветий Юст.

Омъжена е първо за Магненций, римски император (350-353) и бракът е бездетен, понеже тя е още много млада. Около 370 г. тя се омъжва за Валентиниан I, за когото това е също втори брак и има вече син, който е издигнат за съимператор Грациан. Двамата имат най-малко четири деца, син Валентиниан II също и дъщерите Гала, Грата и Юста.

При смъртта на Валентиниан I на 17 ноември 375 г. тя е в Сирмиум и поема регентството за четиригодишния си син Валентиниан II на Запад. Настанява се в Милано. Тя е привърженичка на арианството.

През 383 г. доведеният ѝ син Грациан е узурпиран от Магн Максим. Узурпаторът е признат за император и управлява от Трир. Той пресича Алпите през 387 г. и марширува към Милано. Тогава Юстина бяга с децата си в Солун при Теодосий I. Тя му дава дъщеря си Гала за съпруга с условие, че постави сина ѝ Валентиниан II отново на трона. Теодосий I се съгласява и се жени към края на годината за Гала и през лятото, на 28 август 388, прогонва Магн Максим, който се предава при Аквилея и е убит. Юстина умира същата година. Не преживява връщането на нейния син на трона.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Категория:Валентинианова династия