Ютланд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Полуостров Ютланд

Ютланд[1][2] или стара паралелна форма Ютландия[3] (на датски: Jylland, Юлен, на немски: Jütland, Ютланд) е полуостров в Северна Европа, разделен между Дания (по-голямата част) и Германия. Полуостровът е естествена природна граница между Балтийско и Северно море, които са свързани чрез пролива Скагерак, разположен на север от полуостров Ютланд. На Ютланд е по-голямата част от територията на Дания, както и частта на Шлезвиг от германската провинция Шлезвиг-Холщайн в южните му части.

Заема площ от около 40 000 km². По крайбрежието има множество дюни, образуващи понякога пясъчни острови. Източните брегове на Ютланд са със силно изразени заливи. Надморска височина – до 173 m. Релефът е равнинен, на места с невисоки хълмове с моренен произход в източната половина на Ютланд. Климатът е умерен, морски. Средната температура през януари е около 0 °С, а през юли – 15 °С. Валежи: 600 – 800 mm. Горите заемат около 9% от територията. Интензивно селско стопанство. Риболов. По-гъстото население се забелязва в източната половина на полуострова.

Най-северната част на полуострова, Вендсюсел, се отделя като самостоятелен остров в резултат на наводнението през 1825 г., но традиционно продължава да се разглежда като част от него.

Северните две третини на полуострова принадлежат на Дания, а южната третина – на Германия.

Ютланд е една от най-гъсто населените части на Дания, а и една от икономически най-добре развитите, с най-голяма финансова и промишлена мощ в датската срана съсредоточена в големите градове Орхус и Олбор, като и „триъгълната зона“ (trekantsområdet) с градовете Фредериция, Хорсенс и Вайле. Скаген е най-северното населено място на полуострова.

Най-големи градове (Дания)[редактиране | редактиране на кода]

Най-големите датски градове, намиращи се на полуостров Ютланд, са Орхус, Олбор, Колдин, Сьонербор и Хорсенс.

Най-големи градове (Германия)[редактиране | редактиране на кода]

Най-големите немски градове, намиращи се на полуострова, са Кил, Фленсбург и Ноймюнстер.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Справочник „Страните в света 2007 – 2008“, А. Луканов, Н. Божинов, С. Димитров, София, 2008, София, ISSN 1313 – 2385
  2. Нов правописен речник на българския език, Академично издателство „Проф.Марин Дринов“, „Хейзъл“, София, 2002.
  3. Кратка Българска Енциклопедия, том 5, Издателство на Българската Академия на Науките, София, 1969, стр.539.