Направо към съдържанието

Ютюб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ютюб
Уеб адресwww.youtube.com
Мото„Broadcast Yourself“
Вид на сайтавидео хостинг
Тип на сайтакомерсиален
Регистрациянезадължителна
Езикмножество езици
Лиценз на съдържаниетостандартен; криейтив комънс
ПритежателYouTube LLC[1] (2005 – 06)
Google Inc. (2006 –)
Създаден отСтив Чен
Чад Хърли
Джавед Карим
Създаване14 февруари 2005 г.
Alexa рангБезизменение 2 (2020 г.)
ПосещаемостПовишение 2 милиарда
ПриходиПовишение 19,8 млрд. щ.д.
Рекламида
Настоящ статусактивен
СедалищеСан Бруно, САЩ
Ютюб в Общомедия

Ютюб (амер.: [ˈjuːˌtub, ютуб][2], брит.: [ˈjuːˌtjuːb], ютюб) е видео хостинг услуга, притежавана от Google Inc. Тя предоставя уебсайт за видеосподеляне, на който потребителите могат да качват, споделят и гледат видеоклипове [3]. След нова актуализация е предоставена възможността за споделяне на снимки, както и „истории“, видими за 12-часов период.

Компанията със седалище в Сан Бруно, щата Калифорния, САЩ е основана от трима бивши служители на PayPal на 14 февруари 2005 г. През ноември 2006 г. компанията е закупена от Google за 1,65 млрд. щатски долара.

Сайтът е създаден през 2005 година, когато е качено и първото видео в сайта, използва HTML5 технология за възпроизвеждане на видео с разделителна способност, достигаща до 4K. Това е най-популярният сайт за видео споделяне в света, като в България е и третият най-посещаван сайт (преди него са Facebook и Google [4]). В YouTube се качва разнообразно съдържание, включващо реклами и откъси от филми, караоке и музикални клипове, видеоблогове и много други. Сайтът се използва дори от някои медийни компании като телевизионната CBS, музикалната VEVO, новинарската BBC за разпространение на част от материалите им [5].

Нерегистрираните потребители могат само да гледат видеоклиповете, а регистрираните могат и да качват неограничен брой видеоклипове. Онези видеоклипове, които се считат за потенциално смущаващи, могат да бъдат гледани само от потребители над 18 години (ограничението не важи за вградения плейър).

През януари 2013 г. YouTube е четвъртата най-посещавана социална мрежа в света, като 21% от потребителите на интернет в света са активни потребители на YouTube (такива, които ползват YouTube поне веднъж месечно) [6].

История[редактиране | редактиране на кода]

Централата на YouTube

На 13 ноември 2006 г. сайтът е закупен от Google за 1,65 млрд. щатски долара.

От 2008 г. YouTube започва да пуска първоаприлски шеги.

От 2015 г. стартира платената услуга YouTube Red (преименувана през 2017 на YouTube Premium).

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Видео технология[редактиране | редактиране на кода]

YouTube използва главно видеокодеците VP9 и H.264/MPEG-4 AVC и динамично адаптивно поточно предаване през HTTP протокол. MPEG-4 част 2 потоци, съдържащи се в 3GP контейнери, също се предоставят за връзки с ниска честотна лента. До януари 2019 г. YouTube започва да пуска видеоклипове във формат AV1. През 2021 г. е съобщено, че компанията обмисля да изисква AV1 в стрийминг хардуер, за да намали честотната лента и да повиши качеството на съдържанието. Видеото обикновено се предава поточно заедно с аудио кодеците Opus и AAC.

При стартирането през 2005 г. гледането на видеоклипове в YouTube се изисква в браузъра на персоналния компютър да бъде инсталирана добавката Adobe Flash Player. През януари 2010 г. YouTube стартира експериментална версия на сайта, която използва вградените мултимедийни възможности на уеб браузърите, поддържащи стандарта HTML5. Това позволява да се гледат видеоклипове, без да се изисква инсталиране на Adobe Flash Player или друга добавка. На 27 януари 2015 г. YouTube обяви, че HTML5 ще бъде методът за възпроизвеждане по подразбиране в поддържаните браузъри. С преминаването към HTML5 видеопотоци, използващи динамично адаптивно поточно предаване през HTTP (MPEG-DASH), адаптивно HTTP базирано поточно решение с битрейт, оптимизиращо скоростта и качеството за наличната мрежа.

Платформата може да обслужва видеоклипове с по избор по-ниски нива на разделителна способност, започващи от 144p за изглаждане на възпроизвеждането в райони и страни с ограничена интернет скорост, подобряване на съвместимостта, както и за запазване на ограничени планове за мобилни данни. Настройката на разделителната способност може да се регулира автоматично въз основа на откритата скорост на връзката, както и да се задава ръчно.

От 2008 до 2017 г. потребителите могат да добавят „пояснения“ към своите видеоклипове – като изскачащи текстови съобщения и хипервръзки и които позволяваха интерактивни видеоклипове. До 2019 г. всички пояснения са премахнати от видеоклипове, нарушавайки някои видеоклипове, които зависеха от функцията. YouTube въвежда стандартизирани джаджи, предназначени да заменят анотациите по междуплатформен начин, включително „крайни екрани“ (настройващ се набор от миниатюри за определени видеоклипове, показвани в края на видеоклипа).

През 2018 г. YouTube става регистър на ISNI и обявява намерението си да започне да създава ISNI идентификатори, за да идентифицира уникално музикантите, чиито видеоклипове включва.

Цензура и блокиране[редактиране | редактиране на кода]

През годините множество държави и институции блокират YouTube заради обидно съдържание, по политически причини или налагане на цензура.

 • Китай неколкократно блокира сайта заради съдържание, свързано с независимостта на Тибет, изобразяващо безредиците в Урумчи и други чувствителни теми. [7][8]
 • През 2007 г., Мароко спира достъпа до YouTube. Подозренията са, че това е заради клипове на про-сепаратистки организации на Западна Сахара. [9]
 • На 24 януари 2010 г. Либия блокира достъпа до сайта заради качени на него видеоклипове с демонстрации на семействата на убити в затвора Абу Салим арестанти, както и клипове с Муамар Кадафи, присъстващ на партита. [10]

Международни версии[редактиране | редактиране на кода]

На 19 юни 2007 Ерик Е. Шмит посещава Париж, за да стартира новата система за локализация. Интерфейсът на уебсайта има международна версия (на английски език) и версии, локализирани за 88 страни и една територия (Хонг Конг). Част от страните са посочени в таблицата:

Страна Уеб адрес Език Пуснат на
 Австралия au.youtube.com Австралийски английски 22 октомври 2007 [11]
 Бразилия br.youtube.com Бразилски португалски 19 юни 2007
 Канада ca.youtube.com Канадски английски 6 ноември 2007 [12]
 Франция fr.youtube.com Френски 19 юни 2007 [13]
 Германия de.youtube.com Немски 8 ноември 2007 [14]
 България www.youtube.bg Български
 Китай hk.youtube.com Традиционен китайски 17 октомври 2007 [15]
 Ирландия ie.youtube.com Ирландски английски 19 юни 2007
 Италия it.youtube.com Италиански 19 юни 2007
 Япония jp.youtube.com Японски 19 юни 2007
 Южна Корея kr.youtube.com Корейски 23 януари 2008
 Мексико mx.youtube.com Мексикански испански 10 октомври 2007
 Нидерландия nl.youtube.com Нидерландски 19 юни 2007
 Нова Зеландия nz.youtube.com Новозеландски английски 22 октомври 2007
 Полша pl.youtube.com Полски 19 юни 2007
 Русия ru.youtube.com Руски 13 ноември 2007
 Испания es.youtube.com Испански 19 юни 2007
 Тайван tw.youtube.com Традиционен китайски 18 октомври 2007 [15]
 Великобритания uk.youtube.com Британски английски 19 юни 2007
 Украйна www.youtube.ua Украински 13 декември 2012
 САЩ www.youtube.com Щатски английски 15 февруари 2005

Предавания на живо[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 YouTube въвежда функция за предаване на живо, наречена YouTube Live. По-късно тя е пресъздадена и от други социални платформи като Instagram, Facebook и Twitch. Представлява едновременното заснемане и качване на съдържание (live stream).

Присъствие в YouTube[редактиране | редактиране на кода]

Понастоящем YouTube се нарежда сред трите най-посещавани сайта в мрежата. Като зона с голям трафик от видеоблогъри или влогъри, YouTube създава платформа за тези потребители, за да представят личните си видеоклипове, които често биват заснемани с телефон или компактни видеокамери. Популярността на влоговете в общността на YouTube се увеличава експоненциално през последните няколко години. От първите 100 канала с най-много абонати в YouTube 17 предоставят влогове като основен тип съдържание. Много от тези влогъри са част от Партньорската програма на YouTube, която монетизира този бизнес и позволява парични постъпления от видеосъдържание. Тази монетизация допълнително спомага за популяризирането на различни канали, както и за създаване на усещане за стабилност в сферата. Освен това монетизацията позволява на създателите на съдържание да бъдат считани за надежден източник на информация от зрителите. Много от влогърите успяват да превърнат своите канали в устойчиви кариери; през 2013 г. най-добре платеният влогър декларира годишна печалба от 720 хил. щ.д.

Vlogumentary[редактиране | редактиране на кода]

„I’m vlogging here“ е 90-минутна „vlogumentary“ продукция, която се фокусира върху документирането на света на видео блоговете и показва света на влогърите в YouTube, успели да превърнат каналите си в кариера. Основни герои в документалния филм са YouTube персонажът Shay Carl и неговото „ShayTards“ семейство. Филмът излиза в края на 2016 г. и следва живота на семейство, което е драстично променено от влогването, тъй като тяхното ежедневие е документирано и бива показвано пред широка публика.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Limited liability company, дружество с ограничена отговорност
 2. виж уикиречник: tube
 3. ((en)) Хопкинс, Джим (11 октомври 2006). "Изненада! Има трети съосновател на YouTube". USA Today. Линк от 29 ноември 2008
 4. ((en)) Най-популярни сайтове в България Архив на оригинала от 2010-02-09 в Wayback Machine. // alexa.com, посетен на 18.05.2016
 5. ((en)) BBC със сделка с YouTube, bbc.co.uk
 6. Google+ moves up to second place in social networks // zdnet.com. CBS Interactive, 26 януари 2013. Посетен на 28 януари 2013.
 7. ((en)) pcadvisor.co.uk: Най-накрая YouTube се връща в Китай Архив на оригинала от 2009-01-06 в Wayback Machine.
 8. ((en)) БиБиСи: Китай блокира видео сайта YouTube
 9. ((en)) YouTube спрян в Мароко, Ню Йорк Таймс онлайн
 10. ((en)) Нетърпеливите нужди за гледане принуждават Либия да преустанови блокирането на сайтове, Агенция Франс Прес
 11. ((en)) Пуска се австралийска и новозеландска версия на YouTube // mashable.com, 7 октомври 2010. Посетен на 28 юли 2008.
 12. ((en)) А сега YouTube на живо в Канада // mashable.com, 6 ноември 2007. Посетен на 28 юли 2008.
 13. ((en)) Google пуска YouTube за Франция // www.pcadvisor.co.uk, 19 юни 2007. Посетен на 28 юли 2008.
 14. ((en)) YouTube Germany Launches // mashable.com, 8 ноември 2007. Посетен на 28 юли 2008.
 15. а б ((zh)) YouTube 台灣版推出 // chita.us, 19 октомври 2007. Архивиран от оригинала на 2008-12-05. Посетен на 28 юни 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]