Юха Сипиля

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Юха Сипиля
Juha Sipilä
Юха Сипиля
Действащ
встъпил в длъжност на
29 май 2015 г.
Предшественик Александър Стуб
Роден
25 април 1961 г. (57 г.)
Ветели, Финландия
Националност Flag of Finland.svg Финландия
Полит. партия Финландски център
Университет Университет на Оулу

Юха Сипиля (на фински: Juha Sipilä) е финландски политик, настоящ министър-председател на Финландия от 29 май 2015 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сихиля е роден на 25 април 1961 г. в гр. Ветели, Финландия. Лидер е на управляващата партия Финландски център от 9 юни 2012 г.

Образование и военна служба[редактиране | редактиране на кода]

Сипиля завършва Пуоланка Лукио (гимназия за подготовка на университети във Финландия), завършвайки магистралния изпит с високи оценки през 1980 г. През 1986 г. Сипиля получава магистърска степен по инженерство от Университета в Оулу. Той има ранг на капитан в резервите на финландските отбранителни сили.

Бизнес[редактиране | редактиране на кода]

Кариерата на Сипиля стартира в „Lauri Kuokkanen“, най-напред като дипломат, а по-късно като мениджър за разработване на продукти. Той става партньор и по-късно главен изпълнителен директор на „Solitra Oy“.

През 1998 г. Сипиля започва собствен бизнес – „Fortel Invest Oy“. През 2002 – 2005 г. работи като главен изпълнителен директор на „Elektrobit Oyj“, след което се завръща в собствения си бизнес.

Сипиля е управляващ директор на „Solitra“ през 1992 г. и става основен собственик през 1994 г. През 1996 г., той продава „Solitra“ на американската „ADC Telecommunications“, като става мултимилионер от приходите.

Доходите на Сипиля са най-високи във Финландия през 1996 г. Според „Ilta-Sanomat“ той е член на борда на директорите на 120 компании.