Явански носорог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Явански носорог
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Нечифтокопитни (Perissodactyla)
семейство:Носорогови (Rhinocerotidae)
род:Индийски носорози (Rhinoceros)
вид:Явански носорог (R. sondaicus)
Научно наименование
Desmarest, 1822
Разпространение
Явански носорог в Общомедия
[ редактиране ]

Яванският носорог (Rhinoceros sondaicus) е един от петте вида съвременни носорози. Това е изключително рядък вид, чиято популация е доста ниска. Известен е под името брониран носорог – наименование, давано и на доста наподобяващия на външен вид негов събрат индийски носорог.

Ареал и численост[редактиране | редактиране на кода]

Някога яванският носорог се е срещал в цяла Азия, но днес са останали по-малко от 100 индивида, живеещи на свобода. Среща се в доста ограничени територии в Индонезия – на островите Ява, Суматра и Борнео. Има и малки на брой популации в Лаос, Южен Виетнам и Мианмар. Няма данни дали видът все още се среща в Камбоджа, но се счита, че там все още има не повече от 40 индивида. Доста по-стабилна е популацията на вида в националния парк Уджунг-Кулон в западната част на индонезийския остров Ява.

Размери[редактиране | редактиране на кода]

Яванските носорози са доста едри животни. Възрастните индивиди достигат дължина 3,5 m, височина до 2 m и тегло между 2500 и 3000 kg. По размери се приближават до индийския носорог. Заедно с него яванският носорог е вторият по размери носорог след белия носорог.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rhinoceros sondaicus (Desmarest, 1822). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)