Явара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Явара

Явара на японски: е японски дървен бокс [1]. Дължината му е от 12 до 15 cm, а диаметърът му варира от 1 до 3 cm. Може да бъде направен от твърдо дърво и да се заостря от едната или от двете страни. В модерната си версия може да е от пластмаса.

Легенди и митове[редактиране | редактиране на кода]

Оръжието е обвито в много митове и легенди:

  • по отношение на материала,
  • история на произхода си,
  • или кой го е използвал.

Има легенда, че традиционните явари са направени от специално дърво, в които живеят духове – защитници, даващи сила и кураж на човек, който използва оръжието.

Историята на появата на Явара има две основни версии:

  1. Прототипът на японския бокс е традиционният символ на вярата на будистките монаси – ваджрата, която е стилизирано изображение на светкавица.
  2. Предшественикът на явара е обикновен пестик, който се използва в хаван за стриване на различни зърнени храни, отвари и подправки. [2]

По отношение на този, който я използва има различни версии:

  1. Явара е сред оръжията на японските нинджи. [3]
  2. На будистките свещеници и монаси е забранено да носят оръжие, затова използват това, което имат – ваджра, стилизирано изображение на светкавица.
  3. Сред миряните прототипът му е обикновен тежък пестик за стриване на храна и подправки. Един от факторите за появата на това оръжие сред занаятчии и селяни е високата цена на метала в Япония [2] както и че тази класа не е имала право да носи оръжие.

История на разпространение и употреба[редактиране | редактиране на кода]

Явара отдавна е известна в Китай и Япония.

На виетнамски се нарича „тюй“.

Предмети които може да послужат за явара

През XVII век подобно оръжие, скрито в ръка, е популярно сред аристокрацията в Европа. Има много разновидности: всякакви скъпоценни пръстени и боксове; стилети, скрити между пръстите или маскирани в бастун. Но в чиста форма – като пръчки – явара са използвани само в азиатските страни.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Медведев А.Н. Как се биели в НКВД. – : ONITS „Здраве на хората“, 1993. – с. 119.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ГОСТ Р 51215 – 98 Оружие холодное. Термины и определения Архив на оригинала от 2013-05-27 в Wayback Machine..
  2. а б Hugo. Явара – японский аналог кастета // getwar.ru, 28 марта 2010. Архивиран от оригинала на 2014-10-07. Посетен на 2019-05-14.
  3. Энциклопедия вооружений. 2014. явара // Академик, 2000 – 2013, 2014.