Явор Джонев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Явор Джонев
бизнесмен, общественик

Роден

Явор Людмилов Джонев е български бизнесмен и общественик, роден през 1968 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Съосновател на Сирма Груп Холдинг – група от български софтуерни компании (индекс SKK на Българската фондова борса). Последователно ръководи няколко от компаниите на Сирма: Sirma International, Worklogic, EngView Systems, Сирма Медия, Сирма ИТТ. Живее 15 години в Канада. Завръща се в България през 2006 г. Поема управлението на системата за детските градини на Столична община (ИСОДГ) след първоначалния срив през 2008 г. и я реализира успешно през 2009 г.

Зам. председател на Управителния съвет на БАСКОМ – Българска асоциация на софтуерните компании [1] и ръководител на работната група по образование. Съавтор на Стратегическите изисквания на софтуерната индустрия за реформа на образователната система.

Един от организаторите на гражданската инициатива Диалог за бъдещето [2]. Съосновател и председател на Институт за прогресивно образование [3]. Внедрява системата за преподаване на математика Jump Math в България [4] - годишен доклад 2012/2013 [5].

През 2017 г. напуска софтуерния бизнес, за да се работи за развитие на образованието. Основател на Фондация за образователна трансформация, която изгражда нов образователен модел и екосистема от български прогресивни училища.

Родственик на Стамен Григоров (микробиолог и лекар) и Иван Григоров (юрист). Има три деца. Разведен.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Средното си образование завършва в Софийска математическа гимназия. Като ученик работи в НПЛ "Програма" към Институт по математика и информатика на БАН. Учи физика в Софийски университет (не завършва). Мениджмънт курсове в McGill University - International Executive Institute [6] и Oxford University - Said Business School [7].