Яган

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Яган
австралийски военачалник
Yagan.jpg
Роден
около 1800 г.
Починал
Яган в Общомедия

Яган (IPA:ˈjeɪgən) е местен австралийски воин, изиграл ключова роля при началната съпротива на местните аборигени срещу европейското колонизиране по териториите на днешния град Пърт в Западна Австралия.

След няколко успешни атаки срещу европейците, водени от Яган, по време на които множество бели заселници падат мъртви, бива предложена награда за залавянето му – жив или мъртъв. Яган е застрелян от млад заселник. Смъртта на Яган се приема от местните жители като символ на несправедливост. Затова е смятан за герой от повечето австралийски племена.

Главата на Яган е пренесена в Лондон, където е показвана като антропологична ценност. След това тялото му е съхранявано в различни музеи, преди да бъде погребан в немаркиран гроб през 1964 г. През 1993 г. местоположението на гроба е идентифицирано и след 4 години е репатриран в Австралия. Оттогава се води спор между местните жители край Пърт за местоположението на гроба му (след репатрирането му в Австралия Яган е погребан отново). До днешна дата главата на Яган си остава непогребана.