Ягода Михайловска-Георгиева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ягода Михайловска-Георгиева
Јагода Михајловска-Георгиева
Родена3 март 1953 г. (71 г.)
Професияписател, журналист, филмов критик
Националност Северна Македония
Активен период1994 -
Жанрдрама, пътепис, детска литература, мемоари, документалистика
Направлениепостмодернизъм

Ягода Михайловска-Георгиева (на македонска литературна норма: Јагода Михајловска-Георгиева) е северномакедонска журналистка, редакторка, филмова критичка и авторка на произведения в жанровете драма, пътепис и детска литература.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 3 март 1953 г. в Скопие, СФР Югославия (днес Северна Македония). Следва във Филологическия факултет „Блаже Конески“ на Скопския университет Св. св. Кирил и Методий“.

След дипломирането си работи като журналистка в седмичника „Пулс“. После работи като редакторка в телевизия „Телма“. Авторка е на поредица телевизионни пътеписи за Бомбай и за Гоа в Индия, за Катманду и Хималаите в Непал. Осъществявайки мечтата си, става част от четиричленна експедиция и изкачва Хималаите до надморска височина от 5000 м.

Членка е на Дружеството на писателите на Македония от 1990 г.

Първата ѝ книга, сборникът с есета „Огледала: Лудо билје“ е издадена през 1994 г. През 1998 г. е издаден сборникът ѝ с разкази „Мојата кожа“ (Моята кожа).

През 2008 г. е издаден романът ѝ „Индиговият Бомбай“, а през 2015 г. романът „Камъкът на твоя ден: хималайска приказка“. Двата романа са белязани от личните преживявания на авторката, свързани с пътувания ѝ в Индия и Хималаите.

Носителка е на наградата „Рациново признание“ за най-добра прозаична книга за „Камъкът на твоя ден“, на наградата „Роман на годината“ за „Индиговият Бомбай“, и наградата „Стале Попов“ на Дружеството на писателите на Македония за романа „Манастирът Фуентарабия“.

През 2018 г. прави литературно турне в България за предстаняне на книгите си.

Съпруга е на един от най-видните северномакедонски хирурзи, който извършва трансплантация на бъбреци.

Ягода Михайловска-Георгиева живее със семейството си в Скопие.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

Сборници[редактиране | редактиране на кода]

  • Мојата кожа (1988) – разкази
  • Дрско црвен кармин (2012) – разкази

Детско-юношеска литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Момчето молња (1999)
  • Игбал, мојата тајна (2000) – роман

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • Огледала: Лудо билје (1994) – есета

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Јагода Михајловска-Георгиева“ в Уикипедия на македонски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​