Ягода (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ягода.

Ягода
Общи данни
Население 2722 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 17,485 km²
Надм. височина 305 m
Пощ. код 6167
Тел. код 04322
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 87212
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   кмет
Мъглиж
Господин Господинов
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Ягода
Димитър Димитров
(ГЕРБ)

Ягода е село в Южна България. То се намира в община Мъглиж, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Ягода се намира в Задбалканските котловини. Почвата е алувиална (наносна), а климатът – с четири сезона, като лятото е топло, а зимата е суха и студена. Населеното място се намира на 15 км от центъра на град Стара Загора (приблизително 10 минути с автомобил). Разположението му е идеално за целогодишен туризъм, поради уникалните географски особености и възможности.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първото име на село Ягода е било Чинакчии. До 1950 г. село Ягода се е казвало Горно Паничерево. През годините село Ягода е било обект на множество запитвания и опити за развитие, но до реални сериозни инвестиции все още не се е стигнало. Също така с. Ягода е било в проект за изграждане на възстановителен и подготвителен център на БОК (Български Олимпийски Комитет) Официалната религия в село Ягода е християнство.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селото има множество извори на лечебна минерална вода с висока температура (40 – 45 градуса Целзий), подходящи за лечение или възстановяване. Много от тях са с уникални показатели, като използваемостта им е почти нулева. Поради уникалните си географски, природни и водни находища, селото има възможността да се превърне във водещ балнео-лечебен център на Балканския полуостров. Като културен паметник може да отбележим стара баня, която може да се похвали с впечатляваща архитектура.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Селото има футболен отбор, който се състезава в Югоизточна „В“ група, отборът разполага с добре затревен терен с размери 80 / 40.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]