Ягода (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ягода.

Ягода
Общи данни
Население 3079 души[1] (15 юни 2020 г.)
176 души/km²
Землище 17,485 km²
Надм. височина 305 m
Пощ. код 6167
Тел. код 04322
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 87212
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   кмет
Мъглиж
Душо Гавазов
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Ягода
Димитър Димитров
(ГЕРБ)

Ягода е село в Южна България. То се намира в община Мъглиж, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Ягода се намира в Задбалканските котловини. Почвата е алувиална (наносна), а климатът – с четири сезона, като лятото е топло, а зимата е суха и студена. Населеното място се намира на 15 км от центъра на град Стара Загора (приблизително 10 минути с автомобил). Разположението му е идеално за целогодишен туризъм, поради уникалните географски особености и възможности.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първото име на село Ягода е било Чинакчии. До 1950 г. село Ягода се е казвало Горно Паничерево. През годините село Ягода е било обект на множество запитвания и опити за развитие, но до реални сериозни инвестиции все още не се е стигнало. Също така с. Ягода е било в проект за изграждане на възстановителен и подготвителен център на БОК (Български Олимпийски Комитет) Официалната религия в село Ягода е християнство.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селото има множество извори на лечебна минерална вода с висока температура (40 – 45 градуса Целзий), подходящи за лечение или възстановяване. Много от тях са с уникални показатели, като използваемостта им е почти нулева. Поради уникалните си географски, природни и водни находища, селото има възможността да се превърне във водещ балнео-лечебен център на Балканския полуостров. Като културен паметник може да отбележим стара баня, която може да се похвали с впечатляваща архитектура.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Селото има футболен отбор, който се състезава в Югоизточна „В“ група, отборът разполага с добре затревен терен с размери 80 / 40.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]