Ядрена мина

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Ядрена мина, или ядрен фугас, е ядрен боеприпас за създаване на ядрено-минни заграждения. Състои се от ядрен заряд, система за иницииране, предпазител, система за поставяне в готовност, източник на захранване.

Учени разлеждат ядрена мина MADM с корпуса ѝ̀̀̀ (ядреният заряд е вляво)

Описание[редактиране | редактиране на кода]

През времето на Студената война НАТО предлага да се създаде по границите на ФРГ и в нейната територия ядрен минен пояс, като зарядите се поставят на стратегически важни за придвижването на нападащите войски точки – на големи автопътища, под мостове (в специални бетонни кладенци) и т.н. Целта е при детонирането на всички заряди да бъде създадена зона на радиоактивно заразяване и труднопреодолими прегради, което да задържи придвижването на съветските войски за 2-3 денонощия. Използването на ядрени мини е признато за неефективно.

В културата[редактиране | редактиране на кода]

Ядрено-минните заграждения фигурират в научно-фантастичната повест „Обитаемият остров“ на А. и Б. Стругацки и във втората част на кинофилма „Обитаемый остров. Схватка“ на Фьодор Бондарчук по нейни мотиви.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ядерная мина“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​