Яким Търчилежов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Яким Христов)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Яким Търчилежов
български революционер

Роден
Починал

Яким Христов Търчилежов e български революционер и общественик от Македония, деец на Върховения македоно-одрински комитет и Съюза на българските конституционни клубове.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Като опълченец.

Яким Търчилежов е роден в западномакедонския град Струга. Участва в българската църковна борба в Стружко. Става нелегален и е четник при Христо Македонски и при Ильо войвода.

При избухването на Руско-турската война в 1877 година се присъединява се към Българското опълчение във II взвод като водник и участва в боевете при Вратарница, Кадибуаз, Мъртвешки мост, Зелено-сърцо, Пандироло, Търси-баба, Княжево и други.

След Берлинския договор участва в Кресненско-Разложкото въстание 1878 - 1879 година.[1] Ранен е в сражение и бяга в България, а после се прехвърля в Румъния, където забогатява от търговия с тютюн и жито. Открива славянско училище в Турну Северин, в което основава и Македонско дружество. Заедно с българи от Букурещ, Крайова и други подписва петиция до руския цар относно съдбата на Македония. По-късно дружеството е разтурено от румънските власти, а за кратко Яким Търчилежов е арестуван.

Янче Фросин Пантулев, четник на Търчилежов от Струга, починал в 1896 г.

Присъединява се към Върховния македоно-одрински комитет и участва като делегат на Петия и Шестия конгрес на организацията. След Младотурската революция от 1908 година се установява в Струга, където става местен председател на Съюза на българските конституционни клубове. На път за общия конгрес на партията в Солун е отровен от гъркомани[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Исторически албум на град Струга, София, 1930, стр. 35.
  2. Илюстрация Илинден, 1932, бр.49-50, стр.19-21
     Портал „Македония“         Портал „Македония