Яков Свердлов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Яков Свердлов
Яков Михайлович Свердлов
руски революционер
Роден
Починал
16 март 1919 г. (33 г.)
ПогребанНекропол на стената на Кремъл, Тверски район, Русия

Религияатеизъм
Учил вгимназия
ПартияКПСС
Яков Свердлов в Общомедия

Яков Михайлович Свердлов (на руски: Яков Михайлович Свердлов) е революционер и съветски държавен и партиен ръководител. В периода 1917 – 1919 г. е председател на висшия държавен орган в РСФСР – ВЦИК, и фактически държавен глава.

Свердлов е един от главните организатори на разстрела на царското семейство и потушаването на казашките бунтове след Октомврийската революция.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в еврейско семейство в Нижни Новгород. Баща му е бил гравьор и освен Яков е имал още 5 деца. Най-големият брат Зиновий Пешков емигрира във Франция и служи в Чуждестранния легион, където достига до чин генерал и става един от близките приятели на Шарл дьо Гол.

Яков Свердлов се присъединява през 1902 към РСДРП, а по-късно и към нейното болшевишко крило. Взима участие в Революцията от 1905 г. През 1906 г. е арестуван и в по-голямата част от периода до 1917 г. е или в затвори, или в заточение. По време на заточение в Туруханск (1914 – 1916) е затворен заедно със Сталин и двамата обитават обща барака.

През март 1917 г. се връща от изгнание и е изпратен в Екатеринбург да подготвя пролетарско въстание в Урал, в случай че в Санкт Петербург се провали заговорът. През април за първи път се запознава лично с Ленин, на когото впоследствие става един от най-близките сътрудници. На историческото събрание на партията на 10 октомври 1917 г., на което е взето решение за въоръжена борба, Свердлов е председател и е избран за ръководител на въоръжените части на въстанието.

След вземането на властта Свердлов е главен кадровик и организира новите държавни органи и постове. Председател е и на комисията по изработване на Конституцията на РСФСР. От 8 ноември 1917 г. до смъртта си, като председател на Всеросийския централен изпълнителен комитет е фактически държавен глава на съветската държава.

На 6 март 1919 г., на връщане от Харков в Москва, се разболява от испански грип в най-смъртоносната пандемия на XX век. Умира в Москва на 16 март 1919 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]