Ялтенска яйла

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ялтенска яйла
Панорама към Ялтинската яйла
Панорама към Ялтинската яйла
44.5461° с. ш. 34.1221° и. д.
Местоположение на картата на Украйна Крим
Общи данни
МестоположениеРепублика Крим
Част отКримски планини
Най-висок връхКемал Eгерек
Надм. височина1529.5 m
Ялтенска яйла в Общомедия

Ялтенска яйла́ (на руски: Ялтинская яйла; на украински: Ялтинська яйла; на кримскотатарски: Yalta yaylası, Ялта яйласы) е планински масив (яйла), част от главния хребет на Кримските планини.

От запад и север яйлата огражда наклонена долина и залив, на чиито бряг лежи град Ялта. Най-високата точка е връх Кемал Егерек (1529,5 m) и представлява своеобразна северна издаденост на яйлата. Най-забележителните върхове са Лапата (1406 m) и Джунин Кош (1422 m)[1].

Ялтенската яйла представа специфично хълмисто планинско плато, покрито с планински ливади от алпийски тип с разнообразие от треви и цветя, а на места се наблюдават редки храсти или дървесни видове. На запад Ялтенската яйла преминава в Ай Петринската яйла (граница между тях е падината Ендек Дере), на изток проломът Уч Кош и планинският проход Уч Кош Богаз от Гурзуфската яйла[2].

За яйлата са карактерни карстови релефни форми от средиземноморски тип: пещери и неголеми депресии. Южните склонове на яйлата попадат в границите на Ялтенския природен резерват. Тя е популярен туристически обект. Най-лесно достъпна откъм Ялта е от пътеката Йограф Богаз.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Путешествуем по горному Крыму (атлас топографических карт горно-лесной зоны Крыма, 1:50000). – Симферополь: Союзкарта, 2007. – С. 71. – 80 с.
  2. Шестопалов Ю. Н. Туристские маршруты Горного Крыма. – Киев: Атіка, 2002. – С. 45-46. – 112 с. – ISBN 966-7714-99-3

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ялтинская яйла“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​