Ян Берзин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ян Берзин
Ян Берзин
съветски военен деец, разузнавач.
Bierzin 1937.jpg
Роден
Починал
Погребан Москва, Русия
Ян Берзин в Общомедия

Ян Карлович Берзин (Старика) (на руски: Ян Карлович Берзин; на латвийски: Jānis Bērziņš), рождено име Петерис Янович Кюзис (на латвийски: Pēteris Ķuzis) е съветски военен деец. Един от създателите на съветското военно разузнаване.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ян Берзин е роден на 13 ноември 1889 г. в хутора Клигене, Лифландска губерния, в латвийско семейство.

Член на РСДРП от 1905 г. Участва в Революцията в Русия (1905 – 1907). За тази си дейност е осъден на 8 години каторга. Поради непълнолетие срока е намален на 2 години. През 1911 г. е заточен в Иркутска губерния. Успява да избяга през 1914 г.

Мобилизиран по време на Първата световна война.

Работи като шлосер в Петроград. Участва във Февруарската революция (1917).

По време на Октомврийската революция е редактор на латишки вестник. Член на Петроградския комитет на ВКП (б). В края на 1917 г. постъпва в апарата на ВЧК. Работи като заместник-комисар на вътрешните работи на Латвийската съветска република (1919 – 1920).

Преминава в Разузнавателното управление на РККА от края на 1920 г. Началник на IV управление на военното разузнаване. Създава системата на военното разузнаване на СССР. В сътрудничество с Христо Боев изгражда резидентура в България. Сред успехите му е вербуването и оперативното ръководство на Рихард Зорге. Напуска длъжността след „Копенхагския провал“ през 1935 г.

Заместник на командващия на Далекоизточната армия. (1935 – 1936). През 1937 г. отново е началник на IV управление на военното разузнаване. Главен съветник на Републиканската армия в Испанската гражданска война (1936 – 1937). Военно звание армейски комисар II ранг.

След завръщането от Испания е арестуван по време на сталинските репресии. Осъден на смърт от Военната колегия на Върховния съд по обвинение в „троцкистка антисъветска дейност“. Разстрелян на 29 юли 1938 г. на полигона „Комунарка“.

На 28 юли 1956 г. е реабилитиран посмъртно.

Награждаван е с Орден „Ленин“ и Орден „Червено знаме“ (два пъти).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Берзин, Ян Карлович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.