Ян ван дер Хейден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ян ван дер Хейден
Jan van der Heyden
холандски художник и изобретател
Роден
Починал
Националност Флаг на Нидерландия Нидерландия
Период Нидерландски златен век
Ян ван дер Хейден в Общомедия

Ян ван дер Хейден (на нидерландски: Jan van der Heyden) е холандски художник, печатар и изобретател. Той е известен като автора на първия в света наръчник за огнеборци (Brandspuiten-boek) и е организирал първата в Европа доброволческа пожарна бригада през 1685. Освен това значително подобрява работния механизъм на ръчните пожарни коли и пожарникарския маркуч (заедно с брат си Николас). Ван дер Хейден създава също система за улично осветление на Амстердам, която се използва от 1669 до 1840 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от центъра на родния му град.

За разлика от много от съвременниците си, Ян ван дер Хейден произхожда от заможно семейство и води сравнително охолен живот. Рисува предимно пейзажни картини съвместно с Адриан ван де Велде. След смъртта му през 1672 ван дер Хейден се насочва към архитектурните рисунки и чертането. Паралелно с работата си като чертожник той подобрява редица изобретения, които са били новост за онова време, предимно в областта на пожарникарството. Занимавал се е също с механика и е създал първите улични лампи.

Ван дер Хейден е обиколил много европейски градове, сред които Хага, Гент, Брюксел, повечето от градовете по река Рейн. Нарисувал е много скици и картини, изобразяващи строежа на Кьолнската катедрала.

Платната му се характеризират с изключителна прецизност на образа и детайлите, наситеност на цветовете и много реалистично изобразяване на светлината, отраженията и сенките. Един от недостатъците на ван дер Хейден обаче е неспособността му да рисува хора, животни и кораби. Това е в контраст с уменията на Адриан ван де Велде, който е изобразявал голям брой живи същества в своите картини. Именно след неговата смърт ван дер Хейден започва да рисува по-малко цветни картини и повече рисунки и чертежи.

Ян ван дер Хейден умира на 75-годишна възраст в Амстердам, след като е водил спокоен живот. Имал е три деца – Ян, Самуел и Сара, които наследяват богатството му.

Музеи и галерии с картини на ван дер Хейден[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Изкуство“         Портал „Изкуство