Ян III Собиески

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ян III Собески)
Направо към: навигация, търсене
Ян III Собиески
Крал на Полша и Велик княз на Литва
John III Sobieski of Poland.PNG
Лични данни
Управление 1674 – 1696 (Жечпосполита)
Коронация 2 февруари 1676 г.
Роден
Починал
Предшественик Михал Корибут
Наследник Август II
Семейство
Династия Собиески
Баща Якуб Собиески
Майка Зофия Теофиля Даниловичовна
Брак Мария Кажимера
Потомци Якуб Людвик Собиески
Тереса Теофиля Собеска
Аделяйда Людовика Собиеска
Мария Тереса Собиеска
Тереса Кинегунда Собиеска
Александер Бенедикт Собиески
Константи Владислав Собиески
Ян Собески
Ян III Собиески в Общомедия

Ян III Собиески (на полски Jan III Sobieski ; литовски : Jonas Sobieskis ; беларуски : Ян Сабескі) е един от най-забележителните монарси на Жечпосполита, крал на Полша и Велик Княз на Литва в периода (1674 – 1696).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Младост[редактиране | редактиране на кода]

Ян Собиески е роден на 17 август 1629 година в магнатското семейството на Якуб Собиески и Зофя Теофиля Даниловичовна. Завършва висше образование във Философския факултет на Ягелонския университет през 1646, след което продължава образованието си в чужбина в периода 1646 – 1648[1].

Военна и политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Придобива слава на блестящ военачалник във войната със Швеция – (1653 – 1660). През 1665 година е назначен за министър – председател (Marszałek wielki koronny) на кралството а от 1666 година е на длъжността главнокомандващ (Hetman wielki koronny). През 1673 година при Хотин разбива турските войски. Не успява да завърши победната кампания, тъй като литовските войски под командването на съперника му Михал Пац отказват да участват в кампанията[2]. Въпреки това именно еуфорията от хотимската победа осигурява на Собиески и политически успех[2]. През юни 1674 година е избран за крал на Жечпосполита, а коронацията му се извършва на 2 февруари 1676.

Ян Собиески праща послание за победата до папата след Битката при Виена, 12 септември 1683 г., худ. Ян Матейко

Външна политика[редактиране | редактиране на кода]

Новият владетел отдава голямо значение на политическата подкрепа от страна на Франция. През 1675 година в Яворув склочва таен договор с Луи XIV. През следващата година успява да победи турците при Журавно и да присъедини към държавата си голяма част от Украйна. Предвожданата от него християнска армия разбива в Битката при Виена обсаждащите град османските турци на 12 септември 1683 година. Тази победа не само спира експанзията на Османската империя в Европа, но и осигурява международен престиж на Полската държава, която получава славата на „предна крепост на християнството“[3]. Въпреки това променливата международна конюнктура и липсата на подкрепа от страна на полската аристокрация не позволяват на държавата да преодолее политическата криза. На 1 май 1686 година Собиески се оказва принуден да сключи мир с Русия, според който Жечпосполина се отказва от Киев, Чернигов и Смоленск. В договора е включена и клауза, която определя Русия като защитник на православното население на Жечпосполита, който на практика ѝ дава право да се намесва във вътрешните дела на полската държава[2].

Вътрешна политика[редактиране | редактиране на кода]

По време на своето управление Ян Собиески прави опити да преодолее политическата анархия, която е обхванала страната. Стреми се да засили централната власт, прави опити да въведе наследственост на престола и да отмени liberum veto. Политиката на краля обаче е непопулярна, тъй като големите благороднически родове се стремят да запазят своите правомощия и настройват шляхтата срещу него[1]. През 1688 година Собиески произнася пред сената на Полша изпълнена с трагизъм реч, която предупреждава за опасностите от анархията в страната[2]. Последните години от живота си кралят насочва своите усилия към развитието на полската култура. Поддържа редица полски и чуждестранни архитекти, художници, скулптори, хуманисти, математици и астрономи. Частните му резиденции се превръщат в едни от най-забележителните образци на полската аритектура.

Умира през 1696 година в кралската резиденция във Виланов, днес част от Варшава. Погребан е във Вавелската катедрала.

Памет и източници[редактиране | редактиране на кода]

Паметна плоча на Освободителя на града във Виена
  1. а б Poczet królów i książąt polskich, Warszawa, 1980, 409 – 411.
  2. а б в г Кратка история на Полша, Йежи Луковски, Хюбърт Завадзки, Труд, София, 2011, с. 111 – 113.
  3. Polskie dzieje od czasów najdawniejszych do współczesności, Alicja Dybkowska, Jan Żaryn, Małgorzata Żaryn, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2002, 137.

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]

Михал Корибут крал на Полша (1674 – 1696) Август II
Миколас Карибутас велик княз на Литва (1674 – 1696) Аугустас II