Японска каменна градина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Каменна градина в град Като, Хього

Японска каменна градина (на японски: 枯山水каресансуй, означаващо „сухи планини и вода“, както и 石庭 – „каменна градина“) е разновидност на японската градина и се е появила през периода Муромати (1336 – 1573 г.).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Каменната градина обикновено е равна площадка, по-голямата част от която е засипана с пясък или ситни камъни. Главният елемент е в нея представляват видимо хаотично разположени неодялани камъни. В действителност разположението на тези камъни не е хаотично, а е подчинено на определени правила, произтичащи от мирогледа на дзен будизма. Камъните се разполагат по тройки в съответствие с будистката триада. На повърхността на градината с помощта на гребло се правят бразди, които преминават по дължина на дългата страна на градината и образуват кръгове около камъните. Тези градини са предназначени основно за медитация както и за уединение и размишление. Една от основните особености в разположението на камъните е това, че от всяка една точка на наблюдение, броя на камъните е един и същ. Спазват се много изисквания като нечетен брой камъни, разположение първоначално на големите камъни и много други които правят една красива и впечатляваща градина.[1]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. van Tonder, Gert. Visual Perception in Japanese Rock Garden Design (PDF) // Axiomathes 15 (3). Springer, September 2005. DOI:10.1007/s10516-004-5448-8. с. 353 – 71 (19). Посетен на 8 януари 2007.