Ясная Поляна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ясна поляна.

Мемориален и природен резерват „Музей-усадба на Л. Н. Толстой „Ясная Поляна“
Мемориальный и природный заповедник «Музей-усадьба Л. Н. Толстого „Ясная Поляна“
Музеи в Русия
Yasnaya Polyana 2.JPG
Музеят усадба на Л. Н. Толстй „Ясная Поляна“
Местоположение в Shchyokinsky District, Krapivna district
Местоположение Тулска област, Шчокински район, село Ясная Поляна
Сайт ypmuseum.ru
Мемориален и природен резерват „Музей-усадба на Л. Н. Толстой „Ясная Поляна“ в Общомедия

Ясная Поляна е усадба в Шчокински район на Тулска област (на 14 km югозападно от град Тула), основана през 17 век и принадлежала отначало на рода Карцеви, след това – на родовете Волконски и Толстой. В нея на 9 септември (28 август стар стил) 1828 се е родил Лев Николаевич Толстой, тук той е живял и творил (в Ясная Поляна са написани „Война и мир“, „Ана Каренина“ и др.), също тук се намира гробът му. Главна роля в създаване на облика на усадбата изиграва дядото на писателя, генерал Н. С. Волконски.

Домът на Лев Толстой
Домът на Волконски

Домът музей на Л. Н. Толстой[редактиране | редактиране на кода]

В дома музей на Л. Н. Толстой

Пристигайки в усадбата, Л. Н. Толстой разширява едното от крилата на сградата. В този дом писателят живее повече от 50 години и там създава повечето от своите произведения. Днес домът е музей на Л. Н. Толстой.

Музеят е създаден с решение на Всеруския централен изпълнителен комитет (ВЦИК) през 1921 г., най-много благодарение на усилията на Александра Лвовна Толстой, дъщерята на писателя. Тя и брат ѝ Сергей Лвович са първите директори на музея. По време на Великата Отечествена война неговите експонати са евакуирани в Томск, а самата Ясная Поляна е окупирана за 45 дни. При отстъплението на немско-фашистките войски домът на Толстой е подпален, но пожарът бързо е потушен. През 1950-те години са извършени мащабни реставрационни дейности.

В експозицията на музея влизат автентичната обстановка на усадбата, лични вещи на Л. Н. Толстой, неговата библиотека (22 000 тома). Обстановката в дома-музей на Л. Н. Толстой е запазена такава, каквато я е оставил самият писател, завинаги напускайки Ясная Поляна през 1910 г. Директор на музея понастоящем (към 2015 г.) е Владимир Илич Толстой, праправнук на Л. Н. Толстой.

Домът на Волконски[редактиране | редактиране на кода]

Княз Н. С. Волконски, дядо на Л. Н. Толстой, напълно преустройва усадбата. Неговият дом е най-старата постройка на територията на усадбата.

Постройката на Кузмински[редактиране | редактиране на кода]

В тази сграда през 1859 – 1862 години се е намирало училището, открито от Л. Н. Толстой за селските деца.

Други сгради[редактиране | редактиране на кода]

На територията на усадбата има още къпалня (сковавана от дъски или сплитана от клони), остатъци от воденица, паркова част. Тук е и гробът на писателя.

Гробът на Толстой

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]