Ясон Бадридзе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ясон Бадридзе
იასონ ბადრიძე
грузински учен
Роден
26 януари 1944 г. (80 г.)

Националност СССР
 Грузия
Научна дейност
Областзоология, етология
Работил вИнститут по зоология, Академия на науките на Грузия
Титладоктор по биологични науки

Ясон Константинович Бадридзе е грузински учен етолог, доктор на биологичните науки, почетен професор в Държавния университет в Тбилиси. Известен е с живота си сред вълци 2 години в естествени условия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Тбилиси на 26 януари 1944 г. През 1967 г. завършва Биологичния факултет на Тбилиския държавен университет.

След дипломирането си работи в Института по физиология на Академията на науките на Грузинската ССР, изучава неврофизиологичните механизми на поведение. След това се премества в Института по зоология на Академията на науките на Грузия, където с течение на времето оглавява сектора на поведението на животните и етологията. През 1987 г. защитава дисертация на тема „Онтогенеза на хранителното поведение на вълка“. През 1997 г. защитава докторска дисертация на тема „Въвеждане в природата на големи хищни бозайници, отгледани в плен – проблем и метод“.

Научен принос[редактиране | редактиране на кода]

Почти 20 години от живота си Бадридзе изучава поведението на вълка. Самият той живее във вълча глутница 2 години почти без прекъсване[1]. Публикува книгата „Вълк. Въпроси по онтогенезата на поведението и проблеми с начина на реинтродукция“, в която по примера на вълка като хищник от модела описва проблема и начина на подготовка за интродуциране на едри хищници, хванати в плен, и необходимите условия за отглеждане на животните в процеса на постнаталната онтогенеза, за формиране на поведение, включително способност за рационална дейност, в рамките на нормалните граници, характерни за вида.

През 1970-те години изобретява електронна яка за експериментална работа с вълци[2].

Обществено признаване[редактиране | редактиране на кода]

За живота и научната дейност на Бадридзе има няколко документални филма и телевизионно интервю, а също така и художествена биография, публикувана в отделна книга[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Алёна Лесняк. Волк в человечьей шкуре // журнал „Кот Шрёдингера“. ноември 2016. Архивиран от оригинала на 2018-08-23. Посетен на 23 август 2018.
  2. Я. К. Бадридзе, „Вълк. Проблеми на онтогенезата на поведението, проблемите и метода на реинтродукция“
  3. Арнолд О. „Живот с вълци“, М., 2016