Първа професионална футболна лига

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от „А“ ПФГ)
efbet Лига
Първа лига
Лого на Efbet лига.png
ДържаваFlag of Bulgaria.svg България
Основана1948 г.
КонфедерацияУЕФА
Нива1
Брой отбори16
Изпадане вВтора професионална футболна лига
КупиКупа на България
Суперкупа на България
ШампионЛудогорец (Разград) (12-та поредна титла)
Най-успешниЦСКА (31 титли)
ПрезидентFlag of Bulgaria.svg Борислав Михайлов
Уебсайтwww.fpleague.bg

Soccerball current event.svg 2022/23

Първа професионална футболна лига (накратко Първа лига, официално efbet Лига поради спонсорски договор) е най-горната дивизия в българския шампионат по футбол, организирана от Българския футболен съюз и Професионалната футболна лига.

Сезонът е съставен от 30 кръга, включващ разменени гостувания, след което класирането отново се разделя на 3.

Първата шестица определя шампиона и евроквотите. Сблъсъците между отборите са само по един.

Тези между 7-о и 10-о място се борят за участие в Европа, минаващо през бараж след плейофите. Сблъсъците между отборите са по два. След което техен съперник в директен сблъсък за Лига на конференциите ще бъде заелият 3-о или 4-о място в крайното класиране, като това зависи и кой е спечелил Купата на България.

В долния край на класирането участват 6 отбора като и те ще играят само по един път помежду си следователно имат общо 35 срещи през кампанията. Изпадат последните два, а 14-ият ще играе бараж срещу 3-ия от Втора лига.

История[редактиране | редактиране на кода]

Футболно първенство на България се играе от 1924 г. с директни елиминации, а от 1948 г. под формата на лига. Опити за формиране на лига в първото ниво на българския футбол са правени и преди 1948 г. В периода 1937 – 1940 г. в България е създадена Национална футболна дивизия (НФД) с 10 отбора, които са играли всеки срещу всеки на разменено гостуване в един сезон. Първенецът на НФД е бил обявяван за шампион на България.

Важно е да се отбележи, че „А“ РФГ, Висшата лига, „А“ ПФГ и сегашната Първа лига се приемат от футболната история и статистика като първото ниво в първенството на България от 1948 г. до днес, дивизията, в която се състезават най-силните наши клубове. В същото време, НФД е неразделна част от Държавното първенство преди 1944 г. и нейните три издания не се включват в актива на „А“ група.

„А“ републиканска футболна група[редактиране | редактиране на кода]

Купата на „А“ РФГ

През есента на 1948 г. стартира първото първенство на „А“ РФГ. В него вземат участие 10 клуба: столичните Левски, Септември при ЦДВ, Локомотив, Славия и Спартак, Ботев (Варна), Славия (Пловдив), Марек (Станке Димитров), Бенковски (Видин) и Любислав (Бургас). Първият шампион на „А“ РФГ е Левски през сезон 1948/49 г.

Следващият сезон 1949/50 не завършва. След срещите от първия кръг първенството е спряно, поради масови реорганизации във физкултурното движение в България. Възприет е съветския модел за провеждане на първенството в цикъл пролет-есен. През есента на 1949 г. са проведени квалификационни турнири за определяне на участниците в „А“ РФГ за сезон 1950 г., който се провежда с 10 отбора. През следващите два сезона групата е увеличена на 12 отбора, а през сезон 1953 те са 15 (16-ия отбор през този сезон е бил националния отбор на България под името „Сборен отбор“, но актива от неговите срещи не е взиман под внимание за крайното класиране. През сезони 1954 и 1955 г. „А“ РФГ е съставена от 14 отбора, а през сезони 1956 и 1957 – от 10.

През 1958 г. първенството е прекратено след пролетния полусезон. Настъпват нови реорганизации във футбола в България. Отново е върната старата система за провеждане на срещите от „А“ РФГ – есен-пролет. Въпреки че отборите са изиграли само по една среща помежду си, ЦДНА е обявен за шампион. През този сезон няма изпадащи и влизащи отбори от „А“ към „Б“ РФГ.

Честите варирания в броя на отборите в „А“ РФГ продължават и през 60-те години на миналия век. През първите два сезона след реформите от 1958 г., те са 12. в периода 1960 – 1962 г – 14, а до сезон 1967/68 – 16.

В края на 60-те години отново е време за реформи. Настъпват масови обединявания на клубове и окрупняване на физкултурното движение в България. По-известните сливания са тези на ЦСКА „Червено знаме“ и Септември (София) в ЦСКА „Септемврийско знаме“, на столичните Левски и Спартак в Левски-Спартак, на Локомотив (София) и Славия (София) в ЖСК Славия, пловдивските Ботев, Спартак и Академик в АФД Тракия. Подобна е съдбата и на голяма част от провинциалните отбори. Тези реформи се случват през зимната пауза на вече започналия сезон 1968/69. На мястото на Спартак в „А“ група е включен Академик (София) – отбор от „В“ РФГ.

След реформите от зимата на 1968 г. до 2000 г. съставът на „А“ РФГ остава с 16 отбора с две изключения. През сезони 1971/72 и 1972/73 е най-голямото разрастване на „А“ РФГ, когато участват по 18 отбора.

Висша професионална футболна лига[редактиране | редактиране на кода]

52-годишната традиция на „А“ РФГ е нарушена на прага на новото хилядолетие, когато ръководителите на БФС предприемат смели реформи. Създадената през есента на 2000 г. Висша професионална футболна лига е съставена от 14 отбора. Толкова се запазват те и през трите първенства на ВПФЛ. Само регламентът през всеки сезон е различен. След краят на сезон 2000/01 последните два отбора изпадат директно, а 12-ия играе плейоф за оставане/влизане във ВПФЛ. С историческо значение е промяната в регламента през сезон 2001/02. Първенството на ВПФЛ е разделено на две фази. Първата е редовен сезон, в който 14-те отбора играят всеки срещу всеки в две срещи на разменено гостуване (26 кръга). Втората фаза е плейофна. Групата е разделена на две подгрупи. Завършилите от 1-во до 6-о място в първата фаза играят на разменено гостуване всеки срещу всеки за определяне на шампиона и участниците в евротурнирите, отборите заели местата от 7-о до 14-о на същия принцип играят за определяне на изпадащите отбори. Този уникален в българската футболна история експеримент за формата на първото ниво, не се повтаря през следващия сезон 2002/03. В това последно издание на ВФЛ, нещата изглеждат значително опростени. 14-те отбора играят по познатия регламент на „А“ РФГ всеки срещу всеки в две срещи на разменено гостуване.

„А“ професионална футболна група[редактиране | редактиране на кода]

Завръщане към традициите на „А“ ПФГ е създаването на „А“ Професионална футболна група през 2003 г. Форматът е познатия от преди 2000 г. – 16 отбора. Регламентът е същият – всеки срещу всеки в две срещи на разменено гостуване. През сезон 2005/06 от името на групата отпада „Професионална“ и остава „A“ футболна група. Преди началото на сезон 2013/14, ръководството на БФС решава в „А“ футболна група да участват 14 отбора.

Първа професионална футболна лига[редактиране | редактиране на кода]

На 7 юни 2016 г. името на първенството е променено на „Първа професионална футболна лига“, или съкратеното Първа лига след одобрение на нови критерии за лицензиране на клубовете.

Според Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за 2017/18 в първата фаза отборите ще изиграят по два мача всеки срещу всеки на разменено гостуване, т.е. в редовния сезон отново ще има 26 кръга. Във втората фаза на шампионата тимовете ще запазят точковия си актив, като отново ще бъдат разделени на първа шестица и втора осмица. Класиралите се от първо до шесто място ще играят по две срещи всеки срещу всеки на разменено гостуване, като след тяхното провеждане ще се определи шампионът на България, който ще получи правото да участва в предварителните кръгове на Шампионската лига, подгласникът му и третият роден представител в Лига Европа.

Отборите, класирали се в редовния сезон от 7-о до 14-о място отново ще оформят две групи. В Група „А“ ще попаднат 7-ият, 10-ият, 11-ият и 14-ият в класирането след първата фаза. В Група „Б“ ще са съответно 8-ият, 9-ият, 12-ият и 13-ият. Тимовете от всяка една група ще играят по два мача на разменено гостуване всеки срещу всеки. След изиграването на срещите от двете групи, в зависимост от крайното си класиране, клубовете се разделят на първи и втори поток. В първия поток попадат отборите, които са заели първите две места в групите. Лидерът в Група „А“ играе с втория в Група „Б“, а заелият второ място в Група „А“ – с първия в Група „Б“. Крайните победители от двата сблъсъка се изправят един срещу друг във финал от два мача на разменено гостуване, като домакин в срещата е отборът с по-ниско класиране от първата фаза на шампионата.

Победителят ще се изправи срещу отбора от първата шестица, заел последното място, даващо право на участие в Лига Европа за сезон 2018/19. Четвъртият представител на България в европейските клубни турнири ще бъде определен по системата на отстраняване в една среща, като домакин в нея ще бъде отборът от първата шестица. Важно уточнение: при условия, че един от двата отбора, класирали се за финала, спечели турнира за Купата на България (както се получава с Ботев (Пловдив) през 2016 г.), финалът не се провежда, като другият отбор се изправя директно срещу противника си от първата шестица.

Във втория поток заелият трето място в Група „А“ играе с класиралия се на четвърто място в Група „Б“. Четвъртият в Група „А“ се изправя срещу третия от Група „Б“. И тук се играе по системата на отстраняване в два мача, като домакин в първия двубой е отборът с по-ниско класиране в групата си. Крайните победители се изправят един срещу друг във финал от два мача на разменено гостуване, като триумфиралият в сблъсъка запазва мястото си в Първа лига за сезон 2018/19. Загубилият играе бараж за оцеляване с третия във Втора професионална футболна лига. Загубилите мачовете си се изправят един срещу друг в два мача на разменено гостуване, като загубилият директно отпада във Втора лига. Победителят играе бараж с класиралия се на второ място във Втора лига. И двата баража се провеждат в една среща на неутрален терен, като символичен домакин е отборът от по-горната група.


Почетна листа[редактиране | редактиране на кода]

Най-много мачове[редактиране | редактиране на кода]

Име Отбори Мачове
1 Георги Илиев 318 – Черно море, 87 – Локомотив (Пд), 56 – ЦСКА 461
2 Мартин Камбуров 227 – Локо (Пд), 20 – Спартак (Пл), 17 – Ботев (Пд), 44 – Локо (Сф), 11 – ЦСКА (Сф), 122 – Берое (Стз), 15 – ЦСКА 1948 456
3 Марин Бакалов 363 – Ботев (Пд), 46 – ЦСКА, 26 – Спартак (Пд),
15 – Марица, 14 – Олимпик (Тетевен)
454
4 Динко Дерменджиев Ботев (Пд) 447
5 Виден Апостолов 15 – Локомотив (Сф), 429 – Ботев (Пд) 444
6 Тодор Марев Черно море 422
7 Христо Бонев 404 – Локомотив (Пд), 6 – ЦСКА 410
8 Запрян Раков 359 – Ботев (Пд), 14 – Спартак (Пд),
15 – Марица, 15 – Олимпик (Тетевен)
403
9 Малин Орачев 91 – Пирин (Бл), 201 – Нафтекс, 106 – Локомотив (Сф) 398
10 Тодор Янчев 88 – Нефтохимик, 290 – ЦСКА, 17 – Славия 395
  • С удебелен шрифт са футболистите, които не са прекратили кариерата си.

Най-много голове[редактиране | редактиране на кода]

Име Отбори Голове
1 Мартин Камбуров 145 – Локомотив (Пд), 57 – Берое, 34 – Локомотив (Сф), 9 – ЦСКА 1948, 5 – Спартак (Пл),
3 – Ботев (Пд), 3 – ЦСКА
256
2 Петър Жеков 8 – Димитровград, 101 – Берое, 144 – ЦСКА 253
3 Наско Сираков 8 – Хасково, 165 – Левски, 4 – Ботев (Пд), 19 – Славия 196
4 Динко Дерменджиев Ботев (Пд) 194
5 Христо Бонев 180 – Локомотив (Пд), 5 – ЦСКА 185
6 Пламен Гетов 2 – Етър, 109 – Спартак (Пл), 8 – ЦСКА, 26 – Левски (Сф), 20 – Шумен 164
7 Никола Котков 144 – Локомотив (Сф), 3 – ЖСК Славия, 18 – Левски (Сф) 163
8 Стефан Богомилов Черно море 162
9 Петър Михтарски 77 – Пирин (Бл), 46 – Левски (Сф), 32 – ЦСКА 158
10 Петко Петков 144 – Берое, 8 – Академик (Св) 152

Шампиони на България[редактиране | редактиране на кода]

В скоби е посочен броят на спечелените шампионски титли на отбора до съответния сезон (само за отбори с повече от 1 титла)

Година Победител Втори Трети Голмайстор Клуб Гола Треньор
2023/24
2022/23 Лудогорец (12) ЦСКА ЦСКА 1948 Flag of Bulgaria.svg Ивайло Чочев ЦСКА 1948 21 гола Flag of Bulgaria.svg Ивайло Петев
2021/22 Лудогорец (11) ЦСКА Ботев (Пловдив) Flag of Cyprus.svg Пиерос Сотириу Лудогорец (Разград) 17 (25 мача) Flag of Slovenia.svg Анте Шимунджа
2020/21 Лудогорец (10) Star full.svg Локомотив (Пловдив) ЦСКА Flag of Romania.svg Клаудиу Кешерю Лудогорец (Разград) 17 (26 мача) Flag of Lithuania.svg Валдас Дамбраускас
2019/20 Лудогорец (9) ЦСКА Славия Flag of Bulgaria.svg Мартин Камбуров Берое 18 (29 мача) Flag of the Czech Republic.svg Павел Върба
2018/19 Лудогорец (8) ЦСКА Левски (София) Flag of Bulgaria.svg Станислав Костов Левски (София) 23 (35 мача) Flag of Bulgaria.svg Стойчо Стоев
2017/18 Лудогорец (7) ЦСКА Левски (София) Flag of Romania.svg Клаудиу Кешерю Лудогорец (Разград) 26 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Димитър Димитров – Херо
2016/17 Лудогорец (6) ЦСКА Левски (София) Flag of Romania.svg Клаудиу Кешерю Лудогорец (Разград) 22 (29 мача) Flag of Bulgaria.svg Георги Дерменджиев
2015/16 Лудогорец (5) Левски (София) Берое (Стара Загора) Flag of Bulgaria.svg Мартин Камбуров Локомотив (Пловдив) 18 (28 мача) Flag of Bulgaria.svg Георги Дерменджиев
2014/15 Лудогорец (4) Берое Локомотив София Flag of Spain.svg Антонио Салас Кинта Левски София 14 (32 мача) Flag of Bulgaria.svg Георги Дерменджиев
2013/14 Лудогорец (3) ЦСКА Литекс Ловеч Flag of Colombia.svg Вилмар Джордан
Flag of Bulgaria.svg Мартин Камбуров
Литекс Ловеч
Локомотив (Пловдив)
20 (35 мача) Flag of Bulgaria.svg Стойчо Стоев
2012/13 Лудогорец (2) Левски ЦСКА Flag of Guinea-Bissau.svg Базил де Карвальо Левски 19 (25 мача) Flag of Bulgaria.svg Ивайло Петев
2011/12 Лудогорец (1) ЦСКА Левски Flag of Brazil.svg Жуниор Мораеш
Flag of Bulgaria.svg Иван Стоянов
ЦСКА
Лудогорец
16 (24 мача)
16 (25 мача)
Flag of Bulgaria.svg Ивайло Петев
2010/11 Литекс Ловеч (4) Левски ЦСКА Flag of Mali.svg Гара Дембеле Левски 26 (24 мача) Flag of Bulgaria.svg Любослав Пенев
2009/10 Литекс Ловеч (3) ЦСКА Левски Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Вилфред Нифлор Литекс (Ловеч) 19 (27 мача) Flag of Bulgaria.svg Ангел Червенков
2008/09 Левски София (26) ЦСКА Черно море Flag of Bulgaria.svg Мартин Камбуров Локомотив (София) 17 (15 мача) Flag of Bulgaria.svg Емил Велев
2007/08 ЦСКА (31) Левски София Локомотив София Flag of Bulgaria.svg Георги Христов Ботев Пловдив 19 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Стойчо Младенов
2006/07 Левски София (25) ЦСКА Локомотив София Flag of Bulgaria.svg Цветан Генков Локомотив (София) 28 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Станимир Стоилов
2005/06 Левски София (24) ЦСКА Литекс Ловеч Flag of Slovenia.svg Миливое Новакович

Flag of Portugal.svg Жозе Фуртадо

Литекс Ловеч

Вихрен и ЦСКА

16 (28 мача) Flag of Bulgaria.svg Станимир Стоилов
2004/05 ЦСКА (30) Star full.svg Star full.svg Star full.svg Левски София Локомотив Пловдив Flag of Bulgaria.svg Мартин Камбуров Локомотив Пловдив 27 (30 мача) Flag of Serbia and Montenegro (1992–2006).svg Миодраг Йешич
2003/04 Локомотив Пловдив Левски София ЦСКА Flag of Bulgaria.svg Мартин Камбуров Локомотив Пловдив 25 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Едуард Ераносян
2002/03 ЦСКА (29) Левски София Литекс Ловеч Flag of Bulgaria.svg Георги Чиликов Левски София 22 (26 мача) Flag of Bulgaria.svg Стойчо Младенов
2001/02 Левски София (23) Литекс Ловеч ЦСКА Flag of Bulgaria.svg Владимир Манчев ЦСКА 26 (38 мача) Flag of Serbia and Montenegro (1992–2006).svg Славолюб Муслин
2000/01 Левски София (22) ЦСКА Велбъжд (Кюстендил) Flag of Bulgaria.svg Георги Иванов Левски София 21 (26 мача) Flag of Serbia and Montenegro (1992–2006).svg Люпко Петрович
1999/00 Левски София (21) ЦСКА Велбъжд (Кюстендил) Flag of Bulgaria.svg Михаил Михайлов Велбъжд (Кюстендил) 20 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Димитър Димитров
1998/99 Литекс Ловеч (2) Левски 1914 Левски (Кюстендил) Flag of Bulgaria.svg Димчо Беляков Литекс Ловеч 21 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Ферарио Спасов
1997/98 Литекс Ловеч (1) Левски 1914 ЦСКА Flag of Bulgaria.svg Бончо Генчев

Flag of Bulgaria.svg Антон Спасов

ЦСКА

Нефтохимик (Бургас)

17 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Димитър Димитров
1996/97 ЦСКА (28) Нефтохимик (Бургас) Славия София Flag of Bulgaria.svg Тодор Праматаров Славия София 26 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Георги Василев
1995/96 Славия София (7) Левски 1914 Локомотив София Flag of Bulgaria.svg Иво Георгиев Спартак (Варна) 21 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Стоян Коцев
1994/95 Левски 1914 (20) Star full.svg Star full.svg Локомотив София Ботев (Пд.) Flag of Bulgaria.svg Петър Михтарски ЦСКА 23 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Георги Василев
1993/94 Левски 1914 (19) ЦСКА Ботев (Пд.) Flag of Bulgaria.svg Наско Сираков Левски 1914 28 (28 мача) Flag of Bulgaria.svg Георги Василев
1992/93 Левски 1914 (18) ЦСКА Ботев (Пд.) Flag of Bulgaria.svg Пламен Гетов Левски 1914 26 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Иван Вутов
1991/92 ЦСКА (27) Левски 1914 Локомотив Пловдив Flag of Bulgaria.svg Наско Сираков Левски 1914 26 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Аспарух Никодимов
1990/91 Етър ЦСКА Славия София Flag of Bulgaria.svg Ивайло Йорданов Локомотив (Горна Оряховица) 21 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Георги Василев
1989/90 ЦСКА (26) Славия София Етър Flag of Bulgaria.svg Христо Стоичков ЦСКА 38 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Димитър Пенев
1988/89 ЦФКА „Средец“ (25) Витоша Етър Flag of Bulgaria.svg Христо Стоичков ЦФКА „Средец“ 23 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Димитър Пенев
1987/88 Витоша (17) ЦФКА „Средец“ Тракия Пловдив Flag of Bulgaria.svg Наско Сираков Витоша 28 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Васил Методиев
1986/87 ЦФКА „Средец“ (24) Витоша Тракия Пловдив Flag of Bulgaria.svg Наско Сираков Витоша 36 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Димитър Пенев
1985/86 Берое Тракия Пловдив Славия София Flag of Bulgaria.svg Атанас Пашев Тракия Пловдив 30 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Евгени Янчовски
1984/85 Левски-Спартак (16) ЦСКА „Септемврийско знаме“ Тракия Пловдив Flag of Bulgaria.svg Пламен Гетов Спартак (Плевен) 26 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Васил Методиев
1983/84 Левски-Спартак (15) ЦСКА „Септемврийско знаме“ ЖСК-Спартак (Варна) Flag of Bulgaria.svg Едуард Ераносян Локомотив (Пловдив) 20 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Васил Методиев
1982/83 ЦСКА „Септемврийско знаме“ (23) Левски-Спартак Тракия Пловдив Flag of Bulgaria.svg Антим Пехливанов Тракия Пловдив 20 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Манол Манолов
1981/82 ЦСКА „Септемврийско знаме“ (22) Левски-Спартак Славия София Flag of Bulgaria.svg Михаил Вълчев Левски-Спартак 24 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Аспарух Никодимов
1980/81 ЦСКА „Септемврийско знаме“ (21) Левски-Спартак Тракия Пловдив Flag of Bulgaria.svg Георги Славков Тракия Пловдив 31 (23 мача) Flag of Bulgaria.svg Аспарух Никодимов
1979/80 ЦСКА „Септемврийско знаме“ (20) Star full.svg Star full.svg Славия София Левски-Спартак Flag of Bulgaria.svg Спас Джевизов ЦСКА „Септемврийско знаме“ 21 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Аспарух Никодимов
1978/79 Левски-Спартак (14) ЦСКА „Септемврийско знаме“ Локомотив София Flag of Bulgaria.svg Руси Гочев Черноморец (Бургас)

Левски-Спартак

19 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Иван Вуцов
1977/78 Локомотив София (4) ЦСКА „Септемврийско знаме“ Левски-Спартак Flag of Bulgaria.svg Стойчо Младенов Берое (Стара Загора) 21 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Васил Методиев
1976/77 Левски-Спартак (13) ЦСКА „Септемврийско знаме“ Марек (Станке Димитров) Flag of Bulgaria.svg Павел Панов Левски-Спартак 20 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Васил Спасов
1975/76 ЦСКА „Септемврийско знаме“ (19) Левски-Спартак Академик (София) Flag of Bulgaria.svg Петко Петков Берое (Стара Загора) 19 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Серги Йоцов
1974/75 ЦСКА „Септемврийско знаме“ (18) Левски-Спартак Славия София Flag of Bulgaria.svg Иван Притъргов Тракия Пловдив 20 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Манол Манолов
1973/74 Левски-Спартак (12) ЦСКА „Септемврийско знаме“ Локомотив Пловдив Flag of Bulgaria.svg Петко Петков Берое (Стара Загора) 20 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Димитър Дойчинов
1972/73 ЦСКА „Септемврийско знаме“ (17) Локомотив Пловдив Славия София Flag of Bulgaria.svg Петър Жеков ЦСКА „Септемврийско знаме“ 29 (34 мача) Flag of Bulgaria.svg Манол Манолов
1971/72 ЦСКА „Септемврийско знаме“ (16) Левски-Спартак Берое Flag of Bulgaria.svg Петър Жеков ЦСКА „Септемврийско знаме“ 27 (34 мача) Flag of Bulgaria.svg Манол Манолов
1970/71 ЦСКА „Септемврийско знаме“ (15) Левски-Спартак Ботев (Враца) Flag of Bulgaria.svg Димитър Якимов ЦСКА „Септемврийско знаме“ 26 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Манол Манолов
1969/70 Левски-Спартак (11) ЦСКА „Септемврийско знаме“ ЖСК-Славия София Flag of Bulgaria.svg Петър Жеков ЦСКА „Септемврийско знаме“ 31 (30 мача) Flag of the Czech Republic.svg Рудолф Витлачил
1968/69 ЦСКА „Септемврийско знаме“ (14) Левски-Спартак Локомотив Пловдив Flag of Bulgaria.svg Петър Жеков ЦСКА „Септемврийско знаме“ 36 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Стоян Орманджиев
1967/68 Левски София (10) Star full.svg ЦСКА „Червено знаме“ Локомотив София Flag of Bulgaria.svg Петър Жеков Берое (Стара Загора) 31 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Кръстьо Чакъров
1966/67 Ботев (Пловдив) (2) Славия София Левски София Flag of Bulgaria.svg Петър Жеков Берое (Стара Загора) 21 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Васил Спасов
1965/66 ЦСКА „Червено знаме“ (13) Левски София Славия София Flag of Bulgaria.svg Трайчо Спасов Марек (Станке Димитров) 21 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Стоян Орманджиев
1964/65 Левски София (9) Локомотив София Славия София Flag of Bulgaria.svg Георги Аспарухов Левски София 27 (30 мача) Flag of the Czech Republic.svg Рудолф Витлачил
1963/64 Локомотив София (3) Левски София Славия София Flag of Bulgaria.svg Никола Цанев ЦСКА „Червено знаме“ 26 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Георги Берков
1962/63 Спартак Пловдив Ботев Пловдив ЦДНА Flag of Bulgaria.svg Тодор Диев Спартак (Пловдив) 26 (30 мача) Flag of Bulgaria.svg Димитър Байкушев
1961/62 ЦДНА (12) Спартак Пловдив Левски София Flag of Bulgaria.svg Никола Йорданов Дунав Русе 20 (26 мача) Flag of Bulgaria.svg Крум Милев
1960/61 ЦДНА (11) Левски София Ботев Пловдив Flag of Bulgaria.svg Иван Сотиров Ботев Пловдив 20 (26 мача) Flag of Bulgaria.svg Крум Милев
1959/60 ЦДНА (10) Star full.svg Левски София Локомотив София Flag of Bulgaria.svg Христо Илиев

Flag of Bulgaria.svg Любен Костов

Левски София

Спартак (Варна)

12 (22 мача) Flag of Bulgaria.svg Крум Милев
1958/59 ЦДНА (9) Славия София Левски София Flag of Bulgaria.svg Александър Василев Славия София 13 (22 мача) Flag of Bulgaria.svg Крум Милев
1958 ЦДНА (8) Левски София Спартак (Плевен) Flag of Bulgaria.svg Добромир Ташков Славия София 9 (11 мача) Flag of Bulgaria.svg Крум Милев
1957 ЦДНА (7) Локомотив София Динамо Flag of Bulgaria.svg Христо Илиев Динамо 14 (22 мача) Flag of Bulgaria.svg Крум Милев
1956 ЦДНА (6) Динамо СКНА (Пловдив) Flag of Bulgaria.svg Павел Владимиров Миньор Димитрово 16 (22 мача) Flag of Bulgaria.svg Крум Милев
1955 ЦДНА (5) Ударник (София) Спартак (Сталин) Flag of Bulgaria.svg Тодор Диев Спартак (Пловдив) 13 (26 мача) Flag of Bulgaria.svg Крум Милев
1954 ЦДНА (4) Ударник (София) Локомотив София Flag of Bulgaria.svg Добромир Ташков Ударник (София) 25 (26 мача) Flag of Bulgaria.svg Крум Милев
1953 Динамо (8) ОСГ (София) ВМС (Варна) Flag of Bulgaria.svg Димитър Минчев Спартак (Плевен)

ВВС (София)

15 (28 мача) Flag of Bulgaria.svg Димитър Мутафчиев
1952 ЦДНВ (3) Спартак (София) Локомотив София Flag of Bulgaria.svg Добромир Ташков

Flag of Bulgaria.svg Димитър Исаков

Спартак (София)

Ударник (София)

10 (22 мача) Flag of Bulgaria.svg Крум Милев
1951 ЦДНВ (2) Спартак (София) Динамо Flag of Bulgaria.svg Димитър Миланов ЦДНВ 13 (22 мача) Flag of Bulgaria.svg Крум Милев
1950 Динамо (7) Строител Академик (София) Flag of Bulgaria.svg Любомир Хранов Динамо 11 (18 мача) Flag of Bulgaria.svg Иван Радоев
1948/49 Динамо (6) ЦДНВ Локомотив София Flag of Bulgaria.svg Димитър Миланов
Flag of Bulgaria.svg Недко Недев
ЦДНВ
Ботев при ДНВ (Варна)
11 (18 мача) Flag of Hungary.svg Рижьо Шомлай
1948 Септември при ЦДВ (1) Левски София Спартак (Варна)

Марек (Дупница)

Flag of Bulgaria.svg Константин Николов
Flag of Bulgaria.svg Христо Нелков
1947 Левски София (5) Локомотив София Левски (Пловдив)

Спартак (София)

Flag of Bulgaria.svg Иван Радоев
1946 Левски София (4) Локомотив София Спартак (Варна)

Бенковски (Видин)

Flag of Bulgaria.svg Иван Радоев
1945 Локомотив София (2) Спортист (София) Спартак (Варна)

СП 45(Пловдив)

1944 първенството не завършва
1943 Славия София (6) Левски София Левски Пловдив

Ботев (Пд.)

Flag of Bulgaria.svg Димитър Байкушев
1942 Левски София (3) Македония (Скопие) Славия София Flag of Bulgaria.svg Асен Панчев
1941 Славия София (5) ЖСК София Левски Пловдив
1940 ЖСК София (1) Левски София Славия София Flag of Bulgaria.svg Янко Стоянов Левски София 14 (18 мача)
1939 Славия София (4) Владислав Варна Тича Варна Flag of Bulgaria.svg Георги Пачеджиев АС-23 София 14 (18 мача)
1938 Тича Варна Владислав Варна Шипка (София) Flag of Bulgaria.svg Крум Милев Славия София 12 (18 мача)
1937 Левски София (2) Левски (Русе) Владислав Варна

Ботев (Пд.)

Flag of Bulgaria.svg Кирил Йовович
1936 Славия София (3) Тича Варна Георги Дражев (Ямбол)

Кракра Перник

1935 Спортклуб София Тича Варна Панайот Волов (Шумен)

Ботев Пазарджик

1934 Владислав Варна (3) Славия София Напредък (Русе)

Светослав Стара Загора

Flag of Bulgaria.svg Алекси Алексиев
1933 Левски София (1) Шипченски Сокол Напредък (Русе)

Ботев Ямбол

Flag of Bulgaria.svg Цветан Генев
1932 Шипченски Сокол Славия София Сокол Пловдив

Победа 26 Плевен

Flag of Germany.svg Ференц Фан
1931 АС-23 Шипченски Сокол Напредък (Русе)
1930 Славия София (2) Владислав Варна Ботев (Пд.)
1929 Ботев (Пловдив) (1) Левски София Шипченски Сокол Flag of Bulgaria.svg Никола Щерев
1928 Славия София (1) Владислав Варна Левски Пловдив

Левски (Русе)

1927 шампионатът е прекъснат
1926 Владислав Варна (2) Славия София Левски (Русе)

Ботев Пазарджик

Flag of Germany.svg Ернст Мург
1925 Владислав Варна (1) Левски София Левски Дупница

БП25 Плевен

Flag of Germany.svg Ернст Мург
1924 първенството не завършва

Хронология[редактиране | редактиране на кода]

Представяне[редактиране | редактиране на кода]

По отбор[редактиране | редактиране на кода]

Бележка: В получер са отборите, които участват в настоящото първенство на „А“ група. Отборите в курсив вече не съществуват. /Плъзни надясно/

Отбор Шампион Вицешампион Трето място (полуфинал)***** Шампионат
ЦСКА (София)
Star full.svg Star full.svg Star full.svg
31 27 6 1948, 1951, 1952, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1966, 1969, 1971, 1972, 1973, 1975, 1976, 1980, 1981, 1982, 1983, 1987, 1989, 1990, 1992, 1997, 2003, 2005, 2008
Левски (София)
Star full.svg Star full.svg
26 32 10 1933, 1937, 1942, 1946, 1947, 1949, 1950, 1953, 1965, 1968, 1970, 1974, 1977, 1979, 1984, 1985, 1988, 1993, 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2006, 2007, 2009
Лудогорец (Разград)
Star full.svg
12 0 0 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023
Славия (София) 7 10 12 1928, 1930, 1936, 1938/39, 1941, 1943, 1996
Локомотив (София) 4 6 10 1939/40, 1945, 1964, 1978
Литекс (Ловеч) 4 5 3 1998, 1999, 2010, 2011
Владислав (Варна) 3 4 1(1) 1925, 1926, 1934
Ботев (Пловдив) 2 2 13(2) 1929, 1967
Спартак (Варна)*** 1 2 6(3) 1932
Тича (Варна) 1 2 3 1938
Локомотив (Пловдив) 1 1 4 2004
Берое (Стара Загора) 1 1 2 1986
Спартак (Пловдив) 1 1 0 1963
Етър (Велико Търново) 1 0 2 1991
Спортклуб (София)**** 1 0 0 1935
АС`23 (София) 1 0 0 1931
Левски (Русе) 0 1 2(2)
Македония (Скопие) 0 1 0
Спортист (София) 0 1 0
Нефтохимик (Бургас) 0 1 0
Левски (Пловдив) 0 0 4(3)
Велбъжд (Кюстендил) 0 0 3
Напредък (Русе) 0 0 3(2)
Академик (София) 0 0 2
Марек (Дупница) 0 0 2(1)
Хебър (Пазарджик) 0 0 2(2)
Тунджа (Ямбол) 0 0 2(2)
Ботев (Враца) 0 0 1
Спартак (Плевен) 0 0 1
ЦСКА 1948 0 0 1
Миньор (Перник) 0 0 1(1)
Панайот Волов (Шумен) 0 0 1(1)
Бдин (Видин) 0 0 1(1)
Спартак (София) 0 0 1(1)
Сокол (Пловдив) 0 0 1(1)
Шипка (София) 0 0 1(1)
СП 45 (Пловдив) 0 0 1(1)
Левски (Дупница) 0 0 1(1)
БП25 (Пловдив) 0 0 1(1)
Победа 26 (Плевен) 0 0 1(1)
Светослав (Стара Загора) 0 0 1(1)

*** – Спартак (Варна) е приемник на успехите на Шипченски сокол (Варна).

**** – Спортклуб (София) е предшественик на Септември, който обаче не унаследява успехите на Спортклуб (София).

***** – В скоби са записани поделените трети места, които са се получавали при провеждането на шампионата на България в елиминаторна схема.

По градове[редактиране | редактиране на кода]

Таблицата показва българските шампиони по градове.

Място Град Титли Печеливши отбори
1 София 70 ЦСКА (31), Левски (26), Славия (7), Локомотив (4), Атлетик Слава 1923 (1), Спортклуб (1)
2 Разград 12 Лудогорец (12)
2 Варна 5 Владислав (3), Черно море (1) (като Тича*), Спартак (1) (като Шипченски сокол**),
4 Пловдив 4 Ботев (2), Локомотив (1), Спартак (1)
4 Ловеч 4 Литекс (4)
6 Стара Загора 1 Берое (1)
6 Велико Търново 1 Етър (1)

* Черно море (Варна) е създаден след обединението на Владислав и Тича.

**Спартак (Варна) е създаден след обединението на Шипченски сокол с Левски (Варна) и Радецки (Варна) и приема историята и успехите на Шипченски сокол.

Ранг в ЕКТ[редактиране | редактиране на кода]

Понастоящем Първа лига се намира на 24-то място (от 55 първенства) в ранглистата на УЕФА. (7 февруари 2018 г.)

История
Най-високото място в ранглистата на УЕФА, което е достигала „А“ група, е 16-о от 52 клубни асоциации през 2006/07 г. Това става след успешното представяне на българските отбори в евротурнирите. През 2005/06 г. те постигат рекордните 35 точки, с което прибавят към сумарния коефициент 8,75: Левски носи общо 16,25 точки от 7 победи, 2 равни, 5 загуби и 1 точка бонус; Литекс – 9 точки (4 п, 2 р, 4 з); ЦСКА – 8 т. (6 п, 4 з); Локомотив Пд 1,75 т. (1 п, 3 з). През 2006/07 г. Левски е първият български отбор, играл в групите на шампионската лига и донася 8 точки (3 п, 1 р, 6 з, 3 точки бонус); Локомотив Сф – 4,5 т. (3 п, 3 р); Литекс – 4,25 т. (3 п, 2 р, 1 з); ЦСКА – 3,75 т. (2 п, 3 р, 1 з) – всичко 20,5 точки и добавка към рейтинга 5,125. В квалификациите за победа се дава 1 точка, за равен – 0,5 т. за загуба – 0,25 т. В групите и директните елиминации след тях победата носи 2 точки, равният мач – 1 т., а загубата – 0,25 т. През следващите години постиженията на българските отбори намаляват, УЕФА престава да дава точки за загуба и първенството слиза след 21 място в Европа.[1]

Сезон Движение Място
2002/03 21
2003/04 (+1 Green-Up-Arrow.svg) 20
2004/05 (-1 RedDownArrow.svg) 21
2005/06 (+4 Green-Up-Arrow.svg) 17
2006/07 (+1 Green-Up-Arrow.svg) 16
2007/08 (-1 RedDownArrow.svg) 17
2008/09 (0 Disc Plain yellow dark.svg) 17
2009/10 (0 Disc Plain yellow dark.svg) 17
2010/11 (-4 RedDownArrow.svg) 21
2011/12 (-7 RedDownArrow.svg) 28
2012/13 (0 Disc Plain yellow dark.svg) 28
2013/14 (+3 Green-Up-Arrow.svg) 25
2014/15 (0 Disc Plain yellow dark.svg) 25
2015/16 (-4 RedDownArrow.svg) 29
2016/17 (+2 Green-Up-Arrow.svg) 27
2017/18 (+3 Green-Up-Arrow.svg) 24
2018/19 (-4 RedDownArrow.svg) 28
2019/20
2021/22
2022/23
2023/24

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

От 2000 до 2008 г. Българска Национална Телевизия притежава пълните права за излъчване на първенството по Канал 1.

През сезон 2008/09 правата за излъчване са закупени от частните канали TV2 и Ринг ТВ за 3 плюс 2 години. БНТ имат първи избор за всеки кръг.

За сезоните 2009/10 и 2010/11 PRO.BG (бившата TV2) и RING.BG (Ринг ТВ) купуват правата за излъчване на пълния пакет от 6 мача от всеки кръг.

В края на сезон 2010/11, след като PRO.BG се влива в bTV, каналът е преименуван на bTV Action, който продължава излъчване само по кабелната мрежа. Новите собственици не искат да заплатят пълният размер на сумата за правата. Поради недоволството на клубовете се стига и до лишаване от достъп на ТВ камери.

Дни преди началото на сезон 2011/12 частния канал TV7 чрез Валентин Михов и Цветан Василев купува правата и излъчва по 2 мача. Както и преди 3 сезона БНТ1 получава първи избор. Останалата част от мачовете биват излъчвани на живо в интернет от сайтовете Livesport.bg, Bookmakers.bg и Sportline.bg. Купата на България се излъчва от канала на сателитния оператор Булсатком – TV+. Впоследствие обаче отново има неуредици с плащането.

За началото на новия сезон 2012/13 клубовете отказват предложенията за излъчване от 4 телевизии – БНТ, ТВ7, ТВ+ и Нова телевизия и по тази причина първите няколко кръга не са предавани. В крайна сметка от 10 кръг започва излъчване, като каналът на Булсатком – TV+ има 1 и 3 избор, a БНТ – 2 избор. През пролетния сезон се разтрогва договора с ТВ+, като TV7 и News7 получават 1, 3 и 4 избор, а БНТ1 – 2 избор.[2] През пролетта на 2013 г. е сключен нов договор за излъчване за три сезона до 2016 г., със 7 Медия Груп, като срещите се предават по TV7 и News7.[3] По силата на този договор отборите получават общо 4,5 млн. лева годишно, като 40% от тях се разпределят по равно между всички отбори, 30% се разпределят спрямо класирането в средата на сезона, 15% – спрямо класирането в края на сезона и 15% за шестте отбора, които играят мачовете си на осветление („Лудогорец“, „ЦСКА“, „Левски“, „Берое“, „Черноморец“ и „Литекс“). По този начин всеки отбор получава минимум 128 хил. лева за участието си в първенството.[4]

От сезон 2014/15 след като TV7 и News7 изпадат в несъстоятелност и след първите няколко кръга правата преминават в Нова Броудкастинг Груп, която започва излъчване на срещите по Нова телевизия и Диема. От пролетта на 2015 година групата стартира допълнително платен пакет – Диема Екстра, като основните срещи преминават в ефира на новия платен канал Диема Спорт. От сезон 2015/16 групата стартира и втори платен канал – Диема Спорт 2, като удължава договора си до 2020 година и премества всички срещи в допълнително платения телевизионен пакет, като 1 мач на кръг остава по Диема или Нова спорт.[5]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]