108 средно училище „Никола Беловеждов“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
108 СУ „Никола Беловеждов“
108 СОУ "Никола Беловеждов" - гр.София.jpg
Информация
Седалище София, България
Основаване 1972 г.
Вид средно училище
МОН
Директор Ваня Джурова
Учители 60
Публични характеристики
Празник 25 октомври
Патрон Никола Беловеждов
Навигация
Адрес София, ж.к. Дружба 1
Телефон 979-08-99
889-25-27
889-24-27
E-mail cou108@mail.bg
Сайт www.108sou.net

108 СУ „Никола Беловеждов“ се намира в столичния квартал „Дружба-1“. В него се обучават ученици от 1 до 12 клас, както и деца в предучилищни групи.

Обучение[редактиране | редактиране на кода]

При обучението се спазват основните принципи, върху които почива програмата за развитие на българското училищно обучение. Учителите се включват в програми за квалификация и преквалификация с оглед на нуждите на обучението в паралелките след VIII клас – паралелка с чуждоезиков профил, паралелка с профил „Предприемачество и бизнес“ (от септември 2009 г.), паралелка с профил „Стопански мениджмънт“ и непрофилирани паралелки. Преподавателите по икономическите дисциплини са висококвалифицирани икономисти.

Малките ученици до 4 клас печелят награди както на спортни първенства, така и на състезания, свързани в учебната дейност. През учебната година се провеждат екскурзии и зелени училища.

Специалности[редактиране | редактиране на кода]

Настоящи
  • Технологичен – предприемачество и бизнес
Отпаднали

Патрон[редактиране | редактиране на кода]

108 средно училище „Никола Беловеждов“ е открито през 1972 г. Патронът на училището Никола Беловеждов е в редиците на учителите и просветители на българския народ, наричани „народни будители“. Участник е в Априлското въстание.

Директори[редактиране | редактиране на кода]

Първият директор на училището е Вела Константинова. От април 2005 година на поста е Ваня Джурова, с помощник-директори по учебната дейност Еленка Банкова и Фиданка Димитрова, и заместник-директор (АСД) Виктория Георгиева.

EBBS[редактиране | редактиране на кода]

108 СУ е единственото средно общообразователно училище в България, участващо в Международното изложение „Образование без граници“[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Изложители. // edu-fair.eu.