108 средно училище „Никола Беловеждов“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
108 СУ „Никола Беловеждов“
Информация
Седалище София, България
Основаване 1972 г.
Вид средно училище
МОН
Директор Ваня Джурова
Учители 60
Публични характеристики
Празник 25 октомври
Патрон Никола Беловеждов
Навигация
Адрес София, ж.к. Дружба 1
Телефон 979-08-99
889-25-27
889-24-27
E-mail cou108@mail.bg
Сайт www.108sou.net

108 СУ „Никола Беловеждов“ се намира в столичния квартал „Дружба-1“. В него се обучават ученици от 1 до 12 клас, както и деца в предучилищни групи.

Обучение[редактиране | редактиране на кода]

При обучението се спазват основните принципи, върху които почива програмата за развитие на българското училищно обучение. Учителите се включват в програми за квалификация и преквалификация с оглед на нуждите на обучението в паралелките след VIII клас – паралелка с чуждоезиков профил, паралелка с профил „Предприемачество и бизнес“ (от септември 2009 г.), паралелка с профил „Стопански мениджмънт“ и непрофилирани паралелки. Преподавателите по икономическите дисциплини са висококвалифицирани икономисти.

Малките ученици до 4 клас печелят награди както на спортни първенства, така и на състезания, свързани в учебната дейност. През учебната година се провеждат екскурзии и зелени училища.

Специалности[редактиране | редактиране на кода]

Настоящи
  • Технологичен – предприемачество и бизнес
Отпаднали

Патрон[редактиране | редактиране на кода]

108 средно училище „Никола Беловеждов“ е открито през 1972 г. Патронът на училището Никола Беловеждов е в редиците на учителите и просветители на българския народ, наричани „народни будители“. Участник е в Априлското въстание.

Директори[редактиране | редактиране на кода]

Първият директор на училището е Вела Константинова. От април 2005 година на поста е Ваня Джурова, с помощник-директори по учебната дейност Еленка Банкова и Фиданка Димитрова, и заместник-директор (АСД) Виктория Георгиева.

EBBS[редактиране | редактиране на кода]

108 СУ е единственото средно общообразователно училище в България, участващо в Международното изложение „Образование без граници“[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Изложители. // edu-fair.eu.