203 mm морско оръдие Тип 41

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от 203 мм морско оръдие Тип 41)
203 mm/45 Тип 41
на английски: 20.3 cm/45 Type 41 naval gun
История на производството
Производител Япония
Година на производство1908 г.
История на службата
На въоръжение в Япония
Характеристики на оръдието
Марка на оръдиетоТип 41
Калибър, mm203
Дължина на ствола, mm/калибра9487/46,7
Дължина на канала на ствола, mm9144/45
Тип затворБутален затвор
Маса на оръдието със затвора, kg18 450 – 19 100
Маса на снаряда, kg113,4
Начална скорост на снаряда, m/s760
Принцип на зарежданеРазделно зареждане
Скорострелност, изстрела/минута2
(теоретична)
Характеристики на артилерийската установка
Възвишение (max)+24°
Снижение (min)-5°
Максимална далечина на стрелбата, m18 000
203 mm/45 Тип 41 в Общомедия

203 мм/45 морско оръдие Тип 41 е корабно оръдие и оръдие за брегова отбрана на Японския императорски флот, използвано през периода от края на Руско-японската война до края на Втората световна война на броненосните и бронепалубните крайцери на флота и батареите на бреговата отбрана.

История[редактиране | редактиране на кода]

203 мм морско оръдие Тип 41 е японска реализация на британското морско оръдие 8"/45 (20.3 sm) EOC Patterns S, U, U1 and W, разработено от компанията „Армстронг, Уитуорт енд ко“ (на английски: Sir W. G. Armstrong, Whitworth and Co., Ltd) от Елсуик, Нюкасъл. Това оръдие се произвежда от „Армстронг“ за чужди поръчки, предимно, Италия и Япония и е поставяно на много крайцери от японския флот, а също и на броненосния крайцер, построен в Италия, „Ниссин“, купен от Япония малко преди началото на Руско-японската война. На 25 декември 1908 година оръдието получава официалното японско обозначение „Тип 41“ (името произлиза от една от приетите в Япония системи за летоброене и означава, 41 година от Периода Мейджи, а на 5 октомври 1917 г., както и всички останали морски оръдия на Императорския флот, получава обозначение в сантиметри, по този начин в японската и англоезичната историография обозначението е 20.3 cm/45.

Съществуват различия по повод дължината на ствола. Много рускоезични източници посочват, че дължината на ствола на японските броненосни крайцери е 40 калибра, а в същото време, по-късни данни на Дж. Кемпбъл[1] говорят за дължина 45 калибра.

Кораби[редактиране | редактиране на кода]

Оръдието се е поставяло на следните кораби от Японски императорски флот:

Броненосните крайцери „Азума“, „Асама“, „Токива“, „Изумо“, „Ивате“, „Якумо“ – по четири оръдия в двуоръдейни кули;

Броненосните крайцери „Ниссин“ и „Касуга“ – четири и две оръдия съответно, в двуоръдейни кули;

Бронепалубните крайцери „Такасаго“, „Касаги“ и „Читосе“ – по две оръдия, едно на носа и едно на кърмата.

След прилагане на решенията на Вашингтонската конференция и Лондонския морски договор от 1930 г. част от оръдията от този тип са поставени на батериите на бреговата отбрана в Токийския залив и по-късно, в годините на Втората световна война, на атола Тарава и на остров Уейк.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. * John Campbell. Naval Weapons of World War II. Annapolis, MD, Naval Institute Press, 1985. ISBN 0-87021-459-4.

Литература и външни връзки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „203-мм морское орудие Тип 41“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​