21 средно училище „Христо Ботев“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
21 СУ „Христо Ботев“
Информация
Седалище София, София-град, България
Основаване 1931
Вид средно училище
МОМН
Директор д-р Мая Ангелова
Публични характеристики
Празник 2 юни
Навигация
Адрес „Люботрън“ 12
Сайт 21su.bg

21 средно училище „Христо Ботев“ се намира в София, квартал Лозенец. В него се обучават ученици от 1 до 12 клас, както и деца в предучилищни групи.

В училището има групи за предучилищна подготовка за 5 и 6 – годишни деца. В 1 клас се приемат ученици за паралелки със задължителноизбираема подготовка по английски език и информационни технологии. След 7 клас училището предлага чуждоезиков профил – английски език.

От 2017 г. се откриват нови паралелки на профилирано обучение след 7 клас с предприемачество, информационни технологии и чужд език. (английски, испански и немски език)

История[редактиране | редактиране на кода]

Училището е създадено през 1931 г. като филиал на Втора мъжка гимназия, през 1937 г. е преобразувано на Четвърта девическа гимназия и две години по-късно приема името „Христо Ботев“. Тогава се освещава и училищното знаме с лика на Ботев. През 1950 г. Четвърта девическа гимназия се преименува на 21-во Средно девическо училище и в продължение на повече от двадесет години съжителства с 22-ро мъжко средно училище (сега 22 СОУ) в обща сграда на ул. „Н. Славков“. През 1990 в училището се разкриват първите за страната паралелки чуждоезиков профил в СОУ. Училището открива две групи за предучилищна подготовка за 5 и 6 годишни деца през 2012 г.

Възпитаници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]