2 основно училище "Любен Каравелов" (Русе)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
2 основно училище „Любен Каравелов“
ОУ „Любен Каравелов“ гр. Русе
ОУ „Любен Каравелов“ гр. Русе
Информация
Седалище РусеФлаг на България България
Основаване 1870 г.
Директор Веселка Николаева
Патрон Любен Каравелов
Навигация
Map of Ruse.png
43.8492° с. ш. 25.9489° и. д.
Местонахождение в Русе
Адрес ул. „Велико Търново“ 19
E-mail office@oulkruse.org
Сайт oulkruse.org

Второ основно училище „Любен Каравелов“ в Русе се намира на адрес ул. „Велико Търново“ 19.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основно училище „Любен Каравелов“ е едно от най-старите учебни заведения в Русе. Съществува от 1870 г. като самостоятелно класно девическо училище. Първоначално се е помещавало в бившата ремонтирана сграда на гръцката митрополия, след като прогресивната българска общност изгонва от Русе гръцкия владика Синесий Червенски. Възниква като училище с 3 отделения, а впоследствие то нараства и се превръща в четвъртокласно. Момичетата са се обучавали по специална програма на девическите училища. В стремежа си да издигне девическото образование и да му даде известна професионална насоченост, русенската българска община търси да назначи образовани и добри учители. През първоначалния период в класното девическо училище с възрожденски ентусиазъм работят Никола Попов, Екатерина Каравелова, Магдалена Михалаки Георгиева, Антонина Мамарчева и др.

След Освобождението името и авторитетът на девическото училище нарастват. Около 1892 г. женското дружество „Добродетел“ построява едноетажна нова училищна сграда и се открива забавачница.

През 1909 година първите 3 класа от девическата гимназия „Княгина Евдокия“се отделят и образуват Първа девическа прогимназия с отделен директор и 16 учители. Учениците учат в двете сгради – новопостроената и старата, където се открива първото девическото училище. През 1912 г. Първа девическа прогимназия се разделя на две прогимназии, като учениците и учителският колектив се разделят на две. Първа девическа прогимназия остава да се помещава в двете сгради със 7 паралелки, 11 учители и същия директор. В приблизително такъв вид тя съществува до 1922 г., когато се превръща във Втора смесена прогимназия и с това се слага край на девическия период на училището. През 1928 г. се надстроява вторият етаж на новата сграда, а старата се събаря. Ако се съди от печата в летописната книга, Любен Каравелов става Патрон на училището през учебната 1932 – 1933 г. През 1936 г. е закрито първоначалното училище „Поп Нил Изворов“ и учениците му идват във Втора прогимназия „Любен Каравелов“. От тази година училището носи наименованието Второ народно основно училище „Любен Каравелов“.

През 1930–те и 1940–те години училището е методически център за квалификация на учителите от Русе. Ежегодишно се провеждат педагогически конференции на които се изнасят реферати и открити уроци. Като училище, което се намира на брега на река Дунав, в старата централна махала „Варош“, в него се обучават деца на тогавашния русенски елит.

Статутът на училището не се променя и след реформите на образованието по време на социализма. Запазва се и неговият авторитет като елитно учебно заведение с висококвалифицирани учители и успяващи ученици в областта на науката, изкуствата и спорта. По случай 100 – годишния юбилей през 1970 година, за постигнати високи резултати в учебно – възпитателния процес, училището е наградено с орден „Кирил и Методий“ I степен. През 1981 г. училището се премества в новопостроена сграда в същия квартал на ул. „Велико Търново“ № 19.

Днес[редактиране | редактиране на кода]

Директор на ОУ „Любен Каравелов“ е Веселка Николаева, а заместник-директори са Деян Стайков и Маргарита Стоилова. Председател на училищното настоятелство е д-р Симеон Симеонов.

В него се обучават 467 ученици в 19 паралелки до 7 клас. Педагогическият екип включва 38 висококвалифицирани учители. Училището се слави с много добрата си подготовка и с това, че почти всички негови ученици продължават обучението си в елитни гимназии.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Образование“         Портал „Образование          Портал „България“         Портал „България