3-та армия (Вермахт)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от 3-та армия (Германия))
Вижте пояснителната страница за други значения на 3-та армия (Германска империя).

3. Armee
Германски войски напредват през териториите на Полша. Полска кампания (1939)
Информация
Активна1 септември5 ноември 1939 г.
Държава Нацистка Германия
Тип Сухопътни войски
Гарнизон/щабГрупа армии „Север“
Битки/войниВтората световна война

- 1939 г.

Командири
Изтъкнати
командири
Георг фон Кюхлер
Вермахт
2-ра А
3-та армия
4-та А

3-та армия (на немски: 3. Armee) е една от армиите на сухопътните войски на Вермахта сформирана по време на Втората световна война.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първа световна война[редактиране | редактиране на кода]

Втора световна война[редактиране | редактиране на кода]

Армията е възобновена отново на 1 септември 1939 г., точно в деня на германското нахлуване в Полша. Командването и поема генерал-полковник Георг фон Кюхлер.

В стартовата фаза на Полската инвазия армията е част от щаба на фелдмаршал Федор фон Бок командващ Група армии „Север“, имаща за цел да се раздели на две части в атаката на Източна Прусия и фелдмаршал Гюнтер фон Клуге командващ 4-та армия, имаща за цел превземането на Полския коридор и навлизането дълбоко в Източна Прусия свързвайки отново двете области.

Една част бива предварително изпратена на юг в Модлин в близост до сливането на река Висла, както и Западен Буг (тази част участва също и в атаките срещу Варшава по-късно), а друга трябва да послужи за пробива през река Нарев и за атаките по река Буг, което да даде възможност на немските части да продължат към Брест-Литовск, където ще се състои парада по случай поделянето на Полша между Нацистка Германия и СССР.

Нападението на Полша стартира с една от частите на 3-та армия, която трябва да се насочи към Полския коридор и да се срещне с 4-та армия, като по този начин да оформят нещо като клещи, с които да обхванат цяла Полша. Двете 3-та и 4-та армия изпълняват своите планове успешно с което Полската кампания завършва под победоносен триумф за немците.

Вследствие Червената армия не остава по назад от германската машина и навлиза от изток през горите на Полша, като ги разгромява с 1 000 000 войника и напредва на запад, където ще се установи срещата по поделянето на Брест-Литовск, въпреки че жертвите са били повече от очакваното.

На 5 ноември 1939 г. само пет седмици след края на инвазията в Полша, армията била разпусната. Тя се превръща в една от първите германски армии от времето на Втората световна война, която била разпусната толкова бързо. Веднага след нея е разпуснат и нейният командир Кюхлер, който станал командир на новосформираната 18-а армия участваща в Западната Кампания през 1940 г. Ръководи армията до 1942 г., когато поема командването на Група армии „Север“ и води сражение при обсадата на Ленинград. На същата година Кюхлер е и възпроизведен в чин фелдмаршал, но през 1944 г. бива свален от командването на групата армии, след постъпилата съветска офанзива.

Командна част[редактиране | редактиране на кода]

Командири[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Corelli Barnett: Hitler's Generals. Weidenfeld & Nicolson, London 1990, ISBN 0-297-82054-0.
  • Hellmuth G. Dahms: Die Geschichte des Zweiten Weltkriegs. Herbig Verlag, München 1983, ISBN 3-7766-1291-6.
  • Georg Tessin: Verbände und Truppen der Deutschen Wehrmacht und Waffen-SS im Zweiten Weltkrieg 1939 – 1945. Band 2. Die Landstreitkräfte 1 – 5. 2. Auflage. Biblio-Verlag, Bissendorf 1973, ISBN 3-7648-0871-3.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]