6-та СС танкова армия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
6-та танкова армия
Информация
Активна септември 1944 – 9 май 1945 г.
Държава Германия
Тип танкова
Размер армия
Битки/войни Арденска офанзива
Балатонска операция
Битка за Виена

6-та СС танкова армия или също 6-та танкова армия е сформирана през септември 1944 г. в VI-ти германски окръг от части на армии в Белгия и северна Франция, армейски корпус и отделения на Вафен СС.

6-та танкова армия е най-голямата бойна единица на Вафен СС. Взема участие на запад в Арденската офанзива, от февруари 1945 г. в Унгария, в Балатонската операция и в битката за Виена. Командир е СС-обергрупенфюрер Йозеф Дитрих.

Последните части на армията се предават на 9 май 1945 г. близо до град Щайр на американците.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „6. SS-Panzerarmee“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.