Начална страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Статия на седмицата

Снимка на „Скорпиънс“ по време на концерт през 2014 година

Дискографията на германската рок група Скорпиънс се състои от 26 албума, от които двадесет студийни (включително един с Берлинския филхармоничен оркестър и един кавър албум), шест концертни (включително два акустични). Също така над 50 компилации, 54 официални сингли от албумите заедно с нови песни и още над 30 промоционални, петнадесет записа на концерти във видео вариант, което ги прави една от най-продаваните музикални групи в историята на музиката. Групата е създадена през 1965 година в Хановер от Рудолф Шенкер. Най-успешният ѝ състав се състои от Рудолф Шенкер (ритъм китари), Клаус Майне (вокали), Матиас Ябс (основни китари), Францис Буххолц (бас) и Херман Раребел (барабани) в периода 1978-1992 година.

Blackout от 1982 година е първият албум на Скорпиънс, който заема първо място в класация за албуми – тази на Франция, а песента от същия албум No One Like You е първият сингъл, който заема най-висока позиция в класация за сингли – тази на САЩ Топ Рок. Издаденият техен студиен албум Crazy World през 1990 година, остава общо 64 седмици в класацията за албуми на Германия (седем като номер едно) и 73 седмици в Билборд 200 в САЩ. За своите продажби по цял свят Crazy World е награден с един сребърен, единадесет златни и десет платинени сертификата в десет държави, този албум е и най-успешният на групата, с възлизащи продажби на около петнадесет милиона бройки по цял свят. Въпреки това в САЩ най-продаваният и най-успешен албум на Скорпиънс е Love at First Sting (1984) с общо един златен и три платинени сертификата получени от Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка. Сингълът Wind of Change е един от най-продаваните сингли в световен мащаб с общо над четиринадесет милиона бройки, като в Германия това е най-продаваният сингъл с шест милиона копия, a концертният албум World Wide Live (1985) е третият най-продаван албум в света, записан на живо, със седем милиона бройки. Албумите, синглите, видео изданията и компилациите им достигат 200 пъти сребърен, златен, платинен и мулти платинен статус в различни страни по света. Вижте още »

Знаете ли

Monument Zebrnjak near Kumanovo.jpg
The Sinking of Italian Cruiser Bartolomeo Colleoni by Hmas Sydney, July 1940 A220.jpg
Camille Desmoulins, Musée Carnavalet.jpg
Manuel I.jpg
Sigrid and olaf.jpg
British Submarine HMS M2, 2.jpg
Kasatkin.jpg
  • … кой руски художник и график, реалист, работил в областта на жанровата и портретна живопис, пръв създал галерия от образи на работници в руската традиционна живопис?
  • … коя е последната фаза в развитието на кирилицата, която датира от края на 50-те години на XX век?Картинка на деня

Marina (ship, 2011), Sète 01.jpgThe Oceania-class cruise ship MS Marina docked in Sète, Hérault, France.

На 19 ноември през…

Шънчжоу 1

Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Papapishu-Wizard-in-blue-hat.svg Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Награди

Distinctive sign from the Bulgarian Archives State Agency.jpg
Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ от Държавна агенция „Архиви“ за Уикипедия на български език
„за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Сродни проекти

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.