A.L.E.C.O.

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

За програмата[редактиране | редактиране на кода]

A.L.E.C.O. е нова европейска програма за младежко предприемачество, чиято цел е да разшири обхвата на програма "Еразъм за млади предприемачи" и осигури пътуване за обмяна на опит на млади предприемачи от ЕС (или трети държави, участващи в програма Cosme) във водещи компании извън Европа.

Програмата, чийто инициатор е българският евродепутат Андрей Новаков, е първото изцяло българско предложение за програма на Европейския съюз (ЕС), което бива одобрено и финансирано. Тя носи името на големия български пътешественик Алеко Константинов, а съкращенията й в превод означават Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities (Постигане на лидерство в предприемачеството и бизнес възможности).

Териториален обхват на A.L.E.C.O.[редактиране | редактиране на кода]

Първоначалният обхват на програмата включва държави като: САЩ, Израел, Сингапур или Тайван, като в бъдеще се очаква към него да бъдат включени Япония, Китай и Южна Корея.

Бюджет[редактиране | редактиране на кода]

Актуализираният бюджет на програмата е 750 000 евро, като се очаква кандидатстването по нея да започне през първата половина на 2017 година. [1] Предвижда се в нея да участват около 200 млади предприемачи от цяла Европа, като стремежът на организаторите е в нея да участват колкото се може повече хора с българско гражданство. [2]

Условия за допустимост[редактиране | редактиране на кода]

За да се възползват, те трябва да имат осъществим бизнес план, да са стартирали своя компания наскоро или да са участвали в програма „Еразъм за млади предприемачи“.

Размер на финансиране по програмата[редактиране | редактиране на кода]

Според зададените критерии, програмата ще финансира до 70% от предварително определените разходи по време на престоя, както и до 1000 евро за транспортните разходи на предприемача до избраната от него страна.[3]

По този начин всеки гражданин на ЕС, който има идея за бизнес ще може да намери подходяща компания извън Европа, в която да остане до 6 месеца. По време на този период кандидатът ще има възможност да трупа опит директно от мениджърите във фирмата, след което да се върне и да го приложи в своята страна.

Подкрепа[редактиране | редактиране на кода]

Предложението е подкрепено от редица европейски организации, сред които Junior Achievement, European Youth Forum, Eurochambers и European Democrat Students.

  1. [1] "И Европейският парламент одобри A.L.E.C.O. – първата българска програма на ЕС"
  2. [2] "A.L.E.C.O. – първата българска програма на ЕС ще започне работа от началото на 2017 година"
  3. [3] "Евродепутатът Андрей Новаков внесе предложение за нова програма с бюджет от почти 1 милион евро"