AIX (ОС)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Aix.

AIX
IBM AIX 4 Login Prompt.jpeg
Конзолен логин на AIX Версия 4
Информация
Разработчик IBM
Издадена 1986 г.
Последна стабилна версия 7.1.
Дата на последната версия 10 септември 2010 г.
Вид ОС UNIX базирана операционна система
Интерфейс CDE
Уебсайт Официален уебсайт

AIX (съкратено от Advanced Interactive eXecutive) е Unix операционна система разработена и продавана от IBM за някои от неговите компютърни платформи. Първоначално разработен за IBM 6150 RISC работна станция, AIX поддържа голямо разнообразие от хардуерни платформи, включително IBM RS/6000 сериите и по-късните POWER и PowerPC – базирани системи, IBM System I, System/370 мейнфреймите, PS/2 персоналните компютъри, и Apple Network Server.

AIX е базирана на UNIX System V с 4.3BSD съвместими разширения. AIX е един от петте комерсиални операционни системи, които имат версии заверени от The Open Group за стандартна UNIX 03 (останалите са Mac OS X, Solaris, Inspur K-UX и HP-UX).

Операционната система AIX дебютира на пазара през 1986 г., и се превърща в стандартна операционна система за сериите RS / 6000 от старта им през 1990 г., и все още се разработва активно от IBM. Той се поддържа от IBM Power Systems заедно IBM I и Linux.

AIX е първата операционна система, която използва журнална файлова система, и IBM постоянно подобрява работата на операционната система с подобрени функционалности за работа с процесорите, дисковете и мрежовите виртуализации, динамичното преразпределение на хардуерни ресурси (включително части от процесорните единици), и технологии на повишена надеждност пренесени от негойните мейнфрейм дизайни

История[редактиране | редактиране на кода]

AIX Версия 1, представена през 1986 г. за IBM 6150 RT работна станция, се основава на UNIX System V рилииз 1 и 2. При разработването на AIX, IBM и Interactive Systems Corporation (които са подизпълнители на IBM) също включват изходен код от от BSD UNIX 4.2 и 4.3.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]