Направо към съдържанието

AMBER Alert

от Уикипедия, свободната енциклопедия

AMBER Alert (произн. амбър алърт; AMBER е съкращение от America’s Missing: Broadcasting Emergency Response) или Изчезнало дете е система за оповестяване за отвличане (похищение) на деца, разпространена в много страни, а също система за разпространение на информационни бюлетини, издадени за хора, подозирани в отвличане. Такава система работи в САЩ от 1996 г., като в някои щати е под други имена: на Хаваите – „Maile Amber Alert“, в Джорджия – „Levi’s Call“, а също и в други страни – Канада, много европейски страни. От края на януари 2018 г. системата се въвежда и в България.[1]

Лого на европейската система

Разпространението на сигнала става с помощта на търговски радиостанции, спътниково радио, телевизионни станции и системите за кабелна телевизия. Използват се също съобщения чрез електронна поща, SMS, електронни знаци за регулиране на пътното движение, телевизионни рекламни билбордове.

Пример за използване на Amber Alert на билборд за разпространение на информация за похищение

Критерии за задействане на системата за оповестяване

[редактиране | редактиране на кода]

За да започне разпространяването на информация са необходими следните условия:

  1. Правоопазващите органи трябва да потвърдят, че похищението действително е станало.
  2. Наличие на опасност за живота и здравето на детето.
  3. Наличие на достатъчна информация за детето, похитителя или неговото транспортно средство.
  4. Детето трябва да е непълнолетно.

Независими изследователи съобщават, че твърденията на властите и на средствата за масова информация, че системата „спасява животи“ са неверни, тъй като тревогата помага да се върнат вкъщи основно такива деца, които са били „отвлечени“ от лишени от опека родител или друг роднина, но не води до спасяване на жертвите на истински престъпници.[2] Също така евентуален голям брой лъжливи тревоги може да доведе до „привикване“ на обществото, а появяването на информация за похищения върху крайпътните електронни билбордове в часовете пик пречи на движението. Последното обстоятелство принуждава някои щати в САЩ да ограничат ползването на билбордовете.

  1. Съобщение на телевизия BIT, архив на оригинала от 30 януари 2018, https://web.archive.org/web/20180130234440/https://www.bitelevision.com/tag/ambar-alart/, посетен на 30 януари 2018 
  2. Griffin, T. и др. A Preliminary Examination of AMBER Alert's Effects // Criminal Justice Policy Review 18 (4). 1 декември 2007. DOI:10.1177/0887403407302332. с. 378 – 394.