Acıbadem Holding

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Acıbadem Holding
Болницата на Аджъбадем в район Бешикташ на Истанбул
Болницата на Аджъбадем в район Бешикташ на Истанбул
Основаване1992 г.
СедалищеТурция
Уебсайтwww.acibadem.com.tr
Acıbadem Holding в Общомедия

Acıbadem Holding (чете се Аджъ̀бадем, в превод – „горчив бадем“) е турска здравна институция.

В нея работят 17 000 служители в 20 населени места в Турция. Обхваща мрежа от 6 общопрофилни болници, медицински центрове, поликлиники, офталмологичен център и лаборатории. В международен план Acıbadem действа чрез 22 болници и 19 клиники в 5 държави.[1] Наред с партньорските си отношения с Истанбулската международна болница и Международната амбулаторна клиника в Етилер, Acıbadem се разширява извън границите на Истанбул с болници Измир, Ескишехир и Бодрум, а по-късно и в Истанбул с болници в районите Маслак и Бешикташ.

Компанията е основана през 1992 г. от Мехмет Али Айдънлар (Mehmet Ali Aydınlar) и д-р Армаган Йозел (Armağan Özel), който напуска групата през 2007 г. Айдънлар продължава да е главен изпълнителен директор на институцията. Най-големият акционер в Acıbadem е малайзийско-сингапурската здравна групировка IHH Healthcare.

През пролетта на 2016 г. Acıbadem придобива българската болница „Tokuda“ и лечебните заведения на „City Clinic“, с което се образува най-голямата здравна структура в България.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Официален сайт на Acıbadem // Архивиран от оригинала на 2017-06-04. Посетен на 2017-05-20.
  2. Съобщение на сайта Mediapool.bg