Adobe Flash

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Adobe Flash
Adobe Flash Player v11 icon.png
Информация
Разработчик Adobe Systems
Последна версия CS5 (11.0)
22 април 2010
Операционна система Windows, Mac OS X
Вид софтуер Софтуер за създаване на мултимедия
Лиценз Патентован софтуер, Договор за ползване
Уебсайт Adobe.com страница за Adobe Flash
Adobe Flash в Общомедия
За други значения на английската заемка „флаш“ (flash) вижте флаш.
За други значение на бърз, "светкавичен" виж светкавица (пояснение).

Adobe Flash (известен преди като Macromedia Flash и Shockwave Flash) е приложен софтуер, предназначен за създаване на интерактивни мултимедийни приложения.

Предназначение и възможности[редактиране | редактиране на кода]

Създаден от компанията Macromedia през 1996 година, Flash става една от най-популярните и използвани мултимедийни среди за създаване на анимирани интернет страници, уеб реклами, уеб игри, както и на различни програми и презентации. Adobe Flash съчетава векторна и растерна графика, а благодарение на вградения скриптов език ActionScript става възможно реализирането на интерактивност. Има богати възможности за възпроизвеждане на видео и аудио, което прави средата изключително привлекателна както основно средство в работата на много професионални дизайнери. Flash позволява създаването на така наречените rich internet applications.

Поддържани файлови формати[редактиране | редактиране на кода]

С помощта на Adobe Flash се създават проекти с разширение .fla, от които впоследствие се изработва изходният .swf файл. Той се възпроизвежда чрез софтуера Adobe Flash Player. Възпроизвеждането на .swf файлове е възможно в почти всички браузери, като в някои тази функционалност е вградена, а в други е достъпна чрез специално разширение.

Освен в .swf формат Adobe Flash дава възможност да се генерират и изпълними файлове (.exe или .hqx). Те съдържат в себе си .swf файла, но в този случай не се налага да бъде инсталиран Adobe Flash Player за да е възможно възпроизвеждането им. Анимираните клипчета могат да бъдат експортирани и в *.avi формат, което позволява възпроизвеждането им от широко разпространените плейъри.

Реализация[редактиране | редактиране на кода]

Още от първите си версии флаш използва език за програмиране, наречен Екшънскрипт ( ActionScript ). В момента той е във версия 3, като съкратено се използва абревиатурата AS3. AS3 е език за обектно програмиране, базиран на ECMAScript. Той се използва за изработка на уеб страници, уеб и десктоп игри, някои десктоп приложения Adobe AIR среда, а дори е използван и в роботиката (виж Make Controller Kit ). Разработен е от Macromedia като език за създаване на интерактивност на 2D графики, днес се е превърнал в един от най-мощните езици за уеб разработка.

Други инструменти за разработка на флаш са Adobe Flash Builder, Adobe Animate, FlashDevelop, или всеки текстов редактор в комбинация с Apache Flex SDK. Потребителите могат да достъпват съдържанието с Flash Player (за уеб браузъри), Adobe AIR (за десктоп и мобилни приложения) или плейъри на трети страни като Scaleform GFx (за видео игри). Adobe Flash Player позволява изобразяването на флаш в браузъра и се поддържа от Microsoft Windows, Mac OS X и Linux операционни системи.