Adobe Flash

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Флаш.

Adobe Flash
Adobe Flash Player v11 icon.pngAdobe Flash Professional icon.png
Информация
Разработчик Adobe Systems
Последна версия 29.0.0.171
7 юни 2018 г.
Операционна система Windows, macOS
Статус неактивен от 31 декември 2020
Вид софтуер Софтуер за създаване на мултимедия
Лиценз Патентован софтуер, Договор за ползване
Уебсайт Adobe.com страница за Adobe Flash
Adobe Flash в Общомедия
swf

Adobe Flash (известен преди като Macromedia Flash и Shockwave Flash) е приложен софтуер, предназначен за създаване на интерактивни мултимедийни приложения.

През юли 2017 г. Adobe признава, че технологията Flash е остаряла, затова нейният жизнен цикъл ще завърши в края на 2020 г., когато Adobe ще прекрати поддръжката и разпространението на Flash.[1]

Предназначение и възможности[редактиране | редактиране на кода]

Създаден от компанията Macromedia през 1996 година, Flash става една от най-популярните и използвани мултимедийни среди за създаване на анимирани интернет страници, уеб реклами, уеб игри, както и на различни програми и презентации. Adobe Flash съчетава векторна и растерна графика, а благодарение на вградения скриптов език ActionScript става възможно реализирането на интерактивност. Има богати възможности за възпроизвеждане на видео и аудио, което прави средата привлекателна както основно средство в работата на много професионални дизайнери. Flash позволява създаването на така наречените rich internet applications.

Поддържани файлови формати[редактиране | редактиране на кода]

С помощта на Adobe Flash се създават проекти с разширение .fla, от които впоследствие се изработва изходният .swf файл. Той се възпроизвежда чрез софтуера Adobe Flash Player. Възпроизвеждането на .swf файлове е възможно в почти всички браузери, като в някои тази функционалност е вградена, а в други е достъпна чрез специално разширение.

Освен в .swf формат Adobe Flash дава възможност да се генерират и изпълними файлове (.exe или .hqx). Те съдържат в себе си .swf файла, но в този случай не се налага да бъде инсталиран Adobe Flash Player за да е възможно възпроизвеждането им. Анимираните клипчета могат да бъдат експортирани и в *.avi формат, което позволява възпроизвеждането им от широко разпространените плейъри.

Реализация[редактиране | редактиране на кода]

Още от първите си версии флаш използва език за програмиране, наречен ActionScript. Той е във версия 3, като съкратено се използва абревиатурата AS3. AS3 е език за обектно програмиране, базиран на ECMAScript. Той се използва за изработка на уеб страници, уеб и десктоп игри, някои десктоп приложения Adobe AIR среда, а дори е използван и в роботиката (виж Make Controller Kit). Разработен е от Macromedia като език за създаване на интерактивност на 2D графики, днес се е превърнал в един от най-мощните езици за уеб разработка.

Други инструменти за разработка на флаш са Adobe Flash Builder, Adobe Animate, FlashDevelop, или всеки текстов редактор в комбинация с Apache Flex SDK. Потребителите могат да достъпват съдържанието с Flash Player (за уеб браузъри), Adobe AIR (за десктоп и мобилни приложения) или плейъри на трети страни като Scaleform GFx (за видео игри). Adobe Flash Player позволява изобразяването на флаш в браузъра и се поддържа от Microsoft Windows, macOS и Linux операционни системи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Flash & Future of Interactive Content. // Adobe. 25 юли 2017. Посетен на 26 юли 2017.