Adobe Flash

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Adobe Flash
Лого на Adobe Flash
Информация
Разработчик Adobe Systems
Последна версия CS5 (11.0)
22 април 2010
Операционна система Windows, Mac OS X
Вид софтуер Софтуер за създаване на мултимедия
Лиценз Патентован софтуер, Договор за ползване
Уебсайт Adobe.com страница за Adobe Flash
За други значения на английската заемка „флаш“ (flash) вижте флаш.
За други значение на бърз, "светкавичен" виж светкавица (пояснение).

Adobe Flash (известен преди като Macromedia Flash) е приложен софтуер, предназначен за създаване на интерактивни мултимедийни приложения.

Предназначение и възможности[редактиране | edit source]

Създаден от компанията Macromedia през 1996 година, Flash става една от най-популярните и използвани мултимедийни среди за създаване на анимирани интернет страници, уеб реклами, уеб игри, както и на различни програми и презентации. Adobe Flash съчетава векторна и растерна графика, а благодарение на вградения скриптов език ActionScript става възможно реализирането на интерактивност. Има богати възможности за възпроизвеждане на видео и аудио, което прави средата изключително привлекателна както основно средство в работата на много професионални дизайнери. Flash позволява създаването на така наречените rich internet applications.

Поддържани файлови формати[редактиране | edit source]

С помощта на Adobe Flash се създават проекти с разширение .fla, от които впоследствие се изработва изходният .swf файл. Той се възпроизвежда чрез софтуера Adobe Flash Player. Възпроизвеждането на .swf файлове е възможно в почти всички браузери, като в някои тази функционалност е вградена а в друг е достъпна чрез специално разширение.

Освен в .swf формат Adobe Flash дава възможност да се генерират и изпълними файлове (.exe или .hqx). Те съдържат в себе си .swf файла, но не се налага да бъде инсталиран Adobe Flash Player за да е възможно възпроизвеждането им. Анимираните клипчета могат да бъдат експортирани и в *.avi формат, което позволява възпроизвеждането им от широко разпространените плейъри.

Екшън скрипт - език за програмиране на флаш[редактиране | edit source]

Още от първите си версии флаш използва език за програмиране, наречен Екшънскрипт ( actionscript ). В момента той е във версия 3, като съкратено се използва абревиатурата AS3. AS3 е език за обектно програмиране, базиран на ECMAScript. Той се използва за изработка на уеб страници, уеб и десктоп игри, някои десктоп приложения adobe air среда, а дори е използван и в роботиката (виж Make Controller Kit ). Разработен е от Macromedia като език за създаване на интерактивност на 2D графики, днес се е превърнал в един от най-мощните езици за уеб разработка.