Age of Empires II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Age of Empires II
ПроизводителEnsemble Studios
ИздателMicrosoft (Win, Mac)
Konami (PS2)
Издадена на
Windows

Северна Америка
(30 септември 1999)
Европейски съюз (1999)

Mac OS

Световен мащаб
(30 ноември 2001)

PlayStation 2

Европейски съюз
(2 ноември 2001)
Япония (2 февруари 2002)

HD Edition
Световен мащаб
(9 април 2013)
Версия2.0a,
5.8 – HD
ЖанрСтратегия в реално време
ПлатформаMicrosoft Windows, Mac OS, PlayStation 2
НосителCD-ROM, Steam
ПоредицаAge of Empires
Age of Empires II в Общомедия

Age of Empires II: The Age of Kings (в превод: „Епоха на империите II: Епохата на царете“) е компютърна игра, стратегия в реално време, разработена от Ensemble Studios и публикувана от Microsoft. Издадена е през 1999 г. за Microsoft Windows и Macintosh, това е втората игра от поредицата Age of Empires. Разширението – „The Conquerors“ е пуснато през 2000 г. Преработеното „Definitive Edition“ е добавено през 2019 г.

Епохата на царете (на английски: The Age of Kings) е поставена през средновековието и съдържа тринадесет цивилизации, които могат да се играят. Играчите имат за цел да събират ресурси, които използват за изграждане на градове, създаване на армии и победа на враговете си. Има пет исторически базирани кампании, които ограничават играча до специализирани и подкрепени от история условия. Има три допълнителни режима на игра за един играч и се поддържа мултиплейър. Въпреки че използва същия двигател за игра и подобен код на своя предшественик, разработването на „The Age of Kings“ отнема една година повече от очакваното, принуждавайки Ensemble Studios да издадат „Age of Empires: The Rise of Rome“ през 1998 г.

През април 2013 г. Age of Empires II: HD Edition излиза на платформата за цифрово разпространение – Steam за Microsoft Windows. HD Edition включва оригиналната игра и разширението „The Conquerors“, няколко нови цивилизации, както и актуализирана графика за дисплеи с висока разделителна способност.

През ноември 2019 г. излиза версията „Age of Empires II: Definitive Edition“, която включва всички предишни разширения, отново подобрява графиката и улеснява онлайн игрите. Тя също добавя 4 нови цивилизации, сред които са и средновековните българи. Една от новите кампании разказва историята на бунта и царуването на Ивайло.

Описание на играта[редактиране | редактиране на кода]

Age of Empires II е стратегическа игра в реално време, която се фокусира върху изграждането на градове, събирането на ресурси и създаването на армии за победа на противниците. Играчите завладяват съперничещи си градове и империи, докато напредват една от 13 цивилизации през четири епохи на развитие – „тъмната епоха“ (Dark Age), „феодална епоха“ (Feudal Age), „замъчна епоха“ (Castle Age) – която е от развитото средновековие и „имперската епоха“ (Imperial Age) напомняща за ренесанса.[1] Напредването на нова ера отключва нови звена, структури и технологии, но играчите първо трябва да построят определени сгради от настоящата им епоха и след това да платят сума от ресурси (обикновено храна и злато).

Цивилните единици, наречени „селяни“, се използват за събиране на ресурси; те са или мъже, или жени – полът не влияе върху техните способности. Ресурсите могат да се използват за обучение на звена, изграждане на сгради и изследователски технологии, наред с други неща; например, играчите могат да изследват по-добра броня за пехотни единици. Играта предлага четири вида ресурси: храна, дърво, злато и камък. Храната се получава чрез лов на животни, събиране на плодове, събиране на добитък, земеделие и риболов по брега и риболов от лодки. Дървото се събира чрез цепене на дървета. Златото се добива от златни мини, търгува или събира реликви в манастир, а камък се събира от каменни мини. Селяните се нуждаят от контролно–пропускателни пунктове, обикновено депозитарни сгради (център на града, лагер за добив, мелница и дървен двор), където могат да съхраняват събраните ресурси.[2]

Всяка цивилизация може да закупи подобрения, които увеличават скоростта на събиране на тези ресурси. Играчите могат да изградят пазар за търговия; играчите могат да търгуват дърво, камък и храна за злато и да използват злато, за да купуват други ресурси. Пазарните цени варират при всяка трансакция.[3] Освен това пазарите и доковете също могат да генерират злато, като използват колички или зъбни колела, които се използват за посещение на чужди пазари и пристанища; след като се върнат на пазара / дока на играча, златото се добавя към запаса. Количеството злато, което търговската единица печели при всяко пътуване, е свързано с разстоянието, което е трябвало да измине до чужд пазар; повече злато се печели при по-дълги пътувания. Възможно е да търгувате с пазари или докове на врагове, но търговските единици на играча могат да бъдат атакувани или унищожени от вражески единици в процеса. Играчите не трябва да продължават да търгуват ръчно, тъй като след като изберат пристанището или пуснат на пазара, търговските единици продължават безкрайно да търгуват.

В „The Age of Kings“ има пет кампании, съдържащи исторически базирани сценарии като инвазията на Чингис хан в Евразия, кръстоносния поход на Барбароса или защитата на Саладин на Светата земя. В кампаниите Жана д'Арк и Уилям Уолъс играчът може да контролира единица въз основа на своя съименник; в други играчите приемат заповеди от ръководни духове, представител на командващия армията.[4]

Допълнителни режими на игра са достъпни за играча в „The Age of Kings“.[5] Един режим, произволна карта, генерира карта от една от няколко произволно избрани скриптове за генериране на карта, като играчите започват в „тъмната епоха“ с център на града, трима селяни (или повече в зависимост от цивилизацията) и скаутска единица. Играта може да бъде спечелена чрез военно завоевание, като се построи специална сграда, известна като Чудо и се поддържа постоянна за определен период от време, или чрез получаване на контрол върху всички реликви на картата за определен период от време. Режимът Deathmatch позволява на играчите да започнат с големи количества ресурси, създавайки фокус върху военното господство, докато в режим на убийство на всеки играч се дава кралска единица, която печели, като убива всички останали монарси.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Age of Empires 2: Designer Diary, firingsquad.com, 16 октомври 1999 // archive.vn. Архивиран от оригинала на 2013-01-03. Посетен на 25 октомври 2020. (на английски)
  2. Overview of Resources, gamespot.com, 8 август 2003 // web.archive.org. Архивиран от оригинала на 2009-03-10. Посетен на 25 октомври 2020. (на английски)
  3. Age of Empires II: The Age of Kings Preview, ign.com, 14 май 1999 // web.archive.org. Архивиран от оригинала на 2016-08-20. Посетен на 25 октомври 2020. (на английски)
  4. Campaign Walk-throughs, gamespot.com, 18 септември 2008 // web.archive.org. Архивиран от оригинала на 2008-12-05. Посетен на 25 октомври 2020. (на английски)
  5. General Strategies, gamespot.com, 4 юли 2007 // web.archive.org. Архивиран от оригинала на 2007-07-04. Посетен на 25 октомври 2020. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]